Ідеальний дизайн типової квартири: мотиви кантрі в інтер’єрі

 

Дизайн інтер’єру та процес його створення не варто пускати на самоплив. Допоможе в цьому візуалізація інтер’єру. Дизайнери не дарма говорять про ретельний підбір матеріалів та кольорів, їх дослідженні в умовах різних видів освітлення. Варто підійти до оформлення житлового приміщення дуже серйозно.

Стиль кантрі нерозривно пов’язаний з атрибутами сільського життя – простого та природного. Справа полягає в тому, що ідеї дизайну інтер’єру у стилі кантрі розрізняються в залежності від етносу та території, до якої має відношення стилізація.

Хтось вважає, що стиль кантрі в інтер’єрі вкорінений у традиції оформлення помешкань американських фермерів та їх побутом. 

Але французький кантрі – це традиції оформлення інтер’єрів, які формувались віками у провінції Прованс.

Альпійський шале – ще один різновид сільського стиля у гірських альпійських хатинах.

Рустик – стиль дерев'яних зрубів та пічок, облицьованих кахлем, які є традиційними для сільських поселень у наших широтах.

Українська хата з глиняною підлогою, штукатуркою на стінах, рушниками та скатертинами з вишивкою, а також дерев'яним та глиняним кухонним начинням – наша історія, яка викликає захоплення.

Інакше кажучи, у кожній країні є власний стиль кантрі. Оформлення української хатки, американського ранчо або іспанської фазенди – в кожному окремому випадку стиль дизайну – це старий добрий кантрі. 

Стиль кантрі в інтер’єрі типової квартири

Кантрі має багато облич – це сучасна реальність стиля. В заміському будинку кантрі – бажаний гість, але хто б міг подумати, що стиль може бути ідеальним оформленням для типової квартири у багатоповерхівках.

Національний сільський колорит в інтер’єрі міської квартири не тільки ефектно виглядає, але й є доступним дизайном саме для міської квартири. В інтер’єрі типової квартири зустрічаються елементи кантрі з різних напрямків.

Вибір стиля кантрі для міської квартири дає можливість наповнювати інтер’єр без суворих канонів. Кантрі має відношення як до етнічних традицій, так і до ретро оформлення.

Ретро стиль, як і кантрі, має багато образів – все залежить від історичного відрізку та епохи. 

У стилі кантрі можна оформити усю квартиру – від ванної кімнати до спальні. Головне дотримуватись важливих правил, одним з яких є кольорове рішення – не більше трьох кольорів в одному інтер’єрі.

Оздоблювальні матеріали для стиля кантрі – фактури та кольори

Сучасна керамічна плитка у якості декору – це насамперед імітації різних оздоблювальних матеріалів. У стилі кантрі популярними є фактури натурального каменя, зістареної деревини та витертої від часу цегляної кладки.

В інтер’єрі кантрі не прийнятні лінолеум або паркет. З доступних сучасному споживачеві матеріалів виручає тільки керамічна плитка, яка містить чудові імітації будь-якої фактури натуральних оздоблювальних матеріалів, які використовували пращури.

Ідеальний варіант для типової квартири - керамічна плитка плюс система "тепла підлога", щоб напільне покриття не було холодним взимку.

Для імітації підійде сланець, піщаник, черепашник. Настінний годинник з маятником, невеликий безлад – недбало кинутий на крісло плед ручної в’язки, пухнастий килим – чудове доповнення до інтер’єру.

Оздоблення, яке ідеально підходить для інтер’єрів типової квартири:

- керамічна плитка під камінь – оздоблення у середземноморському стилі;

- керамічна плитка під цегляну кладку – оздоблення у стилі Прованс;

- керамічна плитка під дерево – оздоблення у стилі Прованс, рустик, шале та гранж. 

Натуральний текстиль у стилі кантрі

Льон, ситець та бавовна – текстиль, який ідеально підходить для стиля кантрі. Тканини з простою грубуватою фактурою гармонійно поєднуються зі стилем кантрі.

Оформити квартиру у стилі бабусиного будинку, який запав у пам'ять з дитячих років, - це здійснення стиля кантрі з бабусиними занавісками, покривалами, постільна білизна та ткані доріжки.

Фактури повинні підходити між собою ідеально. Наприклад, мармур не сумісний з лляними полотнами, він потребує доповнення дорогими тканинами. Не дивно, що натуральні тканини гармонійно вписуються до будь-якого інтер’єру, окрім класичного.

Популярні орнаменти та візерунки – прості смужки, клітинка або дрібні квіточки. 

Меблі в інтер’єрі кантрі для типової квартири

Які меблі вибрати, щоб інтер’єр можна було ідентифікувати як кантрі-стиль? Шкіряні дивани – атрибут шале, плетені крісла та стільці – середземноморська меблева традиція, дерев'яні столи та лавки, пофарбовані зістарені фасади з фільонками – ближче до французьких та українських звичаїв.

Тільки для одного не знайдеться місця у сільському інтер’єрі – це сучасна техніка. Пральні, посудомийні машини та т. ін. в інтер’єрі кантрі просто ховають у шафах.

Варто забути про хромовану фурнітуру. Навіть дрібниці повинні відповідати традиціям сільського стиля. Краще бувале залізо зі слідами патини, аніж блискучий хром.

Якщо меблі виготовлені не з пофарбованого дерева, стільці, крісла, дивани накривають полотняними чохлами. 

Дизайн холу у стилі кантрі

Кантрі – це незвичайне поєднання витонченості та грубості. Доказом цього твердження можна вважати шале, де елементи античного стиля поєднуються з сільською еклектикою з цегляної кладки та необробленої деревини.

Саме інтер'єр холу у стилі кантрі можна оформити керамічною плиткою з імітацією кам’яної кладки або необроблених дерев'яних дощок.

Замість шафи краще використовувати відкриті стелажі, замість пуфа – стілець з пофарбованого дерева або проста лавка. 

Дизайн кухні у стилі кантрі

До якого етносу не належав кантрі-інтер’єр, в ідеалі оформлення передбачає наявність каміну або пічки. Навіть скандинавський інтер’єр можна вважати кантрі-інтер’єром і стиль передбачає наявність пічки-колонки.

Навіть якщо це кухонна плита, у кухні, оформленій у стилі кантрі, витяжку та плиту декорують так, що зона приготування виглядає немов імпровізована піч.

Кухонний фартух прикрашають відповідно до етнічної приналежності стиля. 

Майоліка або керамічна плитка з її імітацією ідеально підійде для середземноморських інтер’єрів кухні.

В українському етнічному інтер’єрі традиції передбачають побілку або штукатурку. Керамічна плитка з імітацією штукатурки або декоративного бетону підійде ідеально.

Кухонний фартух з плитки-кабанчика невеликого формату, квадратні плитки з глянсовою фактурою укладаються з родзинкою – діагонально або "ялинкою".

Шеврон, який, до речі, має французьке походження, ідеально пасуватиме до французького Провансу. 

Дизайн ванної кімнати у стилі кантрі

Ванна кімната у стилі кантрі – це просте, але практичне оформлення.

Стелю варто пофарбувати білою фарбою або оформити керамічною плиткою з імітацією штукатурки.

Для оздоблення підлоги ідеально підійде напільна керамічна плитка під камінь з матовою фактурою та майже непомітним декором.

На стінах краще використовувати керамічну плитку з імітацією дерев'яної дошки або прості білі кахлі, які варто урізноманітнити вставками з квітковим декором. 

Стиль кантрі в інтер’єрі ванної кімнати підкреслять меблі з характерним дизайном шаф. Як варіант, відкриті стелажі з дерева.

Навіть матеріал екрану ванни – це плитка під дерево. Ідеальний варіант – проста емальована ванна, встановлена на дерев'яних колодах, або окремо розташована модель. 

Особливий момент – підбір змішувачів, які в ідеалі не повинні бути хромованими. Латунь, неіржавіюча сталь виглядатимуть в кантрі-інтер’єрі набагато природніше.