Стиль хай-тек – ідеальне втілення ідеї постмодернізму

Історичний екскурс: як виник хай-тек?

Постмодернізм зачинив двері за модерном, який переживає ностальгію за класикою. Водночас під забороною опинились квіткові мотиви, класичні силуети меблів та незвичайна кольорова гамма, в якій переважають природні, ніби вицвілі на сонці кольори.

Головна ідея постмодернізму – слідування за духом епохи. Бетонні та металеві конструкції індустріальних стилів прийшли на зміну класичним колонам та барельєфам, а гарнітури з пласкими фасадами витіснили з інтер’єрів масивні дерев'яні меблі з різьбою та ідеальним поліруванням.

 

Постмодернізм в інтер’єрі

 

Першим у дизайні інтер’єрів став конструктивізм, який віддавав перевагу функціональності. У приміщенні не повинно бути нічого зайвого. Кожний предмет має функціональне навантаження. Прості геометричні форми, сучасні матеріали (пластик, бетон, стекло), відсутність напівтонів.

Хай-тек: що таке хай-тек?

Індустріальні стилі виникли один за іншим, а місце на верхівці "харчового" ланцюжка сьогодні справедливо займає хай-тек, який орієнтується на передові технологічні розробки, керується принципами доцільності та елегантної простоти, не визнає декор заради декору.

Мистецтвознавці та психологи передрікали хай-теку коротке життя. Однак, індустріальний прогрес накладає відбиток на усі галузі життя людини та поняття естетики трансформується повільно, але вірно. 

 

 

Стиль, який спочатку відлякував обивателів, набуває великої популярності. Хто знає, чи не стане хай-тек нашим єдиним стилем життя у зовсім недалекому майбутньому?

Хай-тек увібрав в себе кращі риси інших індустріальних стилів, але кожний запозичений елемент довів до досконалості та збагатив особливою естетикою. 

 

 

Цегляну кладку з глянсовою фактурою горищний стиль не може собі дозволить навіть у найсміливіших мріях, а в інтер’єр у стилі hi-tech вона вписується дуже органічно.

Кольорова гамма, яка складається з відтінків сірого та бежевого кольорів, у мінімалізмі підтримує стриманий та лаконічний дизайн, а у хай-тек завдяки глянцю та неоновому світлу розкриває свій потенціал абсолютно по-новому. 

 

 

Чисті прямі лінії, прості геометричні форми, ідеальні пропорції, монохромність кольорової гамми – характерні риси улюбленого спадкоємця конструктивізму, яким, без сумніву, є мінімалізм.

Переплутати два стилі дуже легко, однак різниця буде очевидною, якщо мати на думці один важливий момент. 

Мінімалізм – це простота, доведена до нуля, форми, очищені до межі. Інтер'єр у стилі мінімалізму – вільний простір, де будь-який функціонально не виправданий елемент - стакан або картина – спроможні зруйнувати ідею.

 

Мінімалізм в інтер’єрі

 

Інтер'єр у стилі хай-тек приймає аксесуари, в тому числі з інших стилів, так само природно, як вікна впускають сонячне світло всередину споруди. 

Несподівано яскраві подушки на дивані (поп-арт), торшер класичного зразку контрастного кольору, світильники з кованими елементами у середземноморському стилі, панно з плитки біля узголів’я ліжка у спальні – в авангардному стилі (модерн), декілька пластикових горшків з кімнатними рослинами. 

 

 

До того ж стилю притаманні футуристичні настрої, тому абстрактні картини та оригінальні форми, які не може собі дозволити мінімалізм – "фішка" стилю хай-тек. 

Характерні риси стилю хай-тек

Хай-тек активно намагається витерти межу між зовнішнім та внутрішнім простором будови. Застосування будівельних конструкцій, інженерних систем та обладнання перетворюється на театральні декорації з тенденцією до перебільшення та навіть іронії. Здебільшого труби, металеві кріплення та сходи виводяться на фасад будинку.

Технічні форми у вигляді повітроводів, радіаторів, балок, ригелів, вентиляційних шаф не ховають за екранами, панелями та шторами. Сантехнічна арматура, труби набувають статусу невід'ємної частини футуристичного інтер’єру, його високотехнологічним декором. Їх виділяють кольором або фактурою, створюючи контраст, щоб кожний вигиб батареї створював додатковий стильовий акцент.

 

 

Домінування матеріалів, які відбивають світло (скло, метал, глянсова плитка) та складна геометрія стін перетворюють на "реалістичний" кіберпростір.

Цікаво, що домінанта у вигляді сучасної техніки позбавляє стиль національних ознак та є причиною його популярності.

Стиль не терпить недбалості - все повинно бути рівним та гладким: кути стін, рами вікон, дверні коробки. 

 

 

Глянсові та поліровані поверхні, блиск - візитна картка. Повна відсутність декору компенсується "роботою" матеріалу – відблиски світла на склі, хромі, політурі дерева.

Кольорова палітра стилю хай-тек

Використовується монохромна кольорова гамма без напівтонів. Сіра та бежева палітра, тим не менше, часто обіграні в інтер’єрі методом омбре, коли у хід йдуть декілька відтінків одного кольору – від світлих до темних. У якості базових кольорів ідеально підходять кольори металу – білий, чорний, сріблястий.

У пошуках унікальних кольорових рішень у межах сірої палітри використовується сизий, перламутровий, димчастий, а діапазон відтінків коричневого простягається до пісочного, теракотового та бордового.

 

 

Яскраві акценти в інтер’єрі не є способом епатажу та повинні поєднуватися з базовими кольорами органічно. У стиля власне розуміння гармонії, але надто помітні та дратуючі око кольори не входять у його інструментальний набір. Єдина вимога – кольори повинні бути чистими.

Освітлення у стилі Хай-тек

Вбудовані точкові світильники, неонове освітлення з лампами, розташованими на різному рівні, звисаючі плафони оригінальної форми та навіть класичні торшери з абажурами "під метал" – широкий асортимент освітлювальних приборів. Вибір залежить від дизайнерської композиції та планування. 

 

 

Освітлення повинно бути насиченим та охоплювати усі функціональні зони приміщення.

Як зробити ремонт у стилі хай-тек власноруч? Наприклад, у ванній кімнаті або кухні? 

Дизайн ванної кімнати та кухні хай-тек

Простір у хай-тек формується з:

- скла;

- металу;

- керамограніту;

- сучасних полімерних матеріалів.

Хай-тек сантехніка – яка вона? Змішувач у стилі хай-тек повинен бути металевим та мати відношення до останніх досягнень у світі сантехніки. Тут незамінні вбудовані конструкції унітазів та біде, сенсори та термостати, висувні крани.

 

 

Керамограніт з глянсовою фактурою для стін та навіть для стелі, дзеркальна скляна плитка для виділення кухонного фартуха або зони над умивальником – антураж, без якого не обійтись.

Металеві фасади сучасної техніки завершать інсталяцію.

Товари в колекції Elegant Stripes
Товари в колекції Vivid Colours