Гігієнічний душ чи біде, що вибрати?

 

ЗМІСТ:

1. Історія біде – від античності до теперішнього часу

2. Як правильно вибрати біде?

3. Біде чи гігієнічний душ?

4. Як вибрати гігієнічний душ?

 

1. Історія біде – від античності до теперішнього часу

Історія біде почалась ще в античні часи. Під час археологічних розкопок у приватних будинках знаходили приміщення із незрозумілим призначенням, які розташовувались поруч із туалетом.

Кімнатка була прикрашена мармуром, живописом та мозаїкою, а у центрі знаходилось поглиблення у вигляді невеликої ванночки із глибиною 20-25 см. Археологи погодились, що приміщення призначалось для особистої гігієни, а поглиблення у центрі було прототипом першого біде.

Схожа ідея в Європі з'являлась і пізніше. Куртизанки та кавалеристи не мали можливості омовіння усього тіла, використовували різні пристосування, які дозволяли дотримуватись особистої гігієни.

У хід ішли навіть корпуси від старих віолончелей та гітар. У результаті форма гігієнічної ванночки набула чітких обрисів, що нагадували маленьку конячку й отримала назву "le bidet" (в пер. з фр. "маленька конячка"). 

Пізніше біде почали робити з металу та кераміки. Функціонал був обмеженим, але форма забезпечувала максимальну зручність.

Довершені риси конструкція біде набула у кінці XIX сторіччя, коли було винайдено злив у каналізацію, підведення води та класична форма ванночки на п’єдесталі, який за висотою дорівнює розмірам унітазу.

Правда, ще не було змішувачів, тому змішування гарячої та холодної води і доведення її до потрібної температури здійснювалось у ємності біде, звідки вона й зачерпувалась у процесі омовіння.

У порівнянні із ковшами та глечиками це був колосальний прогрес. Англійці вважають такий спосіб дотримання особистої гігієни аристократичним і використовують біде такої конструкції до теперішніх часів! 

2. Як правильно вибрати біде?

Сьогодні біде – невід'ємна частина культури нашої цивілізації та престижний предмет сантехніки для ванної кімнати.

Провідні виробники пропонують біде купити разом з унітазом – в одному стилі.

В асортименті напільні та підвісні біде, із отвором для змішувача й без нього.

Для установки підвісних біде, як і для підвісних унітазів, використовуються інсталяції – конструкції для кріплення, які ховають у стіні. 

Змішувачі для біде дозволяють змішувати холодну та теплу воду для досягнення максимально комфортної температури потоку води.

Візуально змішувачі для біде схожі на змішувачі для умивальників. Основна відмінність – головка з аератором у кінці зливу, яка обертається. Мета обертання – можливість відрегулювати напрямок потоку води у зручній позиції. 

Змішувач для біде встановлюється на спеціальний бортик. Як варіант, виробники пропонують змішувачі прихованого монтажу, які вбудовуються у стіну. Максимально зручний та обміркований з практичної точки зору тип змішувача набув широкої популярності.

У невеликій ванній кімнаті біде з установкою до стіни та без традиційного бортика зі змішувачем прихованого монтажу – доречна конструкція, яка економить місце. 

3. Біде чи гігієнічний душ?

Сумніви, чи купувати біде, виникають, коли у ванній кімнаті не досить вільного місця для його установки поруч з унітазом. До того ж, перешкодою може бути ціна. Разом з унітазом біде купити – все рівно, що придбати два унітази.

Інженерам довелося поламати голову, чим замінити біде, яке так довго прокладало собі шлях до високого рейтингу у списку сантехнічного обладнання. 

Спеціалістам вдалось знайти рішення. Чи швидше, три рішення - гігієнічний душ, унітаз із функцією біде та кришка унітаза із функцією біде.

Загалом, останні два варіанти – похідні від конструкції гігієнічного душу. Форсунка, вбудована в унітаз чи кришка унітаза, замінює функцію біде чи гігієнічного душу.

Тому найбільш радикальним рішенням вважається гігієнічний душ, який кріпиться на стіні поруч із унітазом. Іншими словами, гігієнічний душ – це гнучкий шланг, як у звичайного ручного душу, і маленька лійка. 

Лійка відрізняється від душової лійки не тільки розміром, але й наявністю запірного клапану, який керується кнопкою. Вода подається після натискання на кнопку, що захищає від розливання крапель води по підлозі.

Гігієнічний душ кріпиться до стіни поруч з унітазом – ідеально справа на відстані 20-25 см та дещо спереду на відстані, яка дозволить без зайвих зусиль дістати рукою душову лійку.

Повертатися назад, щоб дістати до гігієнічного душу, не дуже зручно. Особливо, якщо йдеться про людей похилого віку. 

Гігієнічний душ для подачі води може з’єднуватися із раковиною, а лійка встановлюється у спеціальне кріплення поруч із унітазом.

Для встановлення гігієнічного душу на раковину знадобиться спеціальний змішувач на раковину. Після вмикання вода спочатку надходить у раковину, де досягає потрібної температури, а потім після натискання кнопки на лійці надходить у шланг гігієнічного душу.

Підключити гігієнічний душ можна й до змішувача для ванни чи душу. До недоліків підключення належить підвищена вірогідність протікання у випадку пошкодження змішувача. Тиск води на шланг гігієнічного душу може призвести до затоплення.

Однак, спеціалісти рекомендують гігієнічний душ купити зі спеціальним змішувачем, щоб знизити навантаження на душовий шланг. 

Правда, рішення встановити гігієнічний душ зі змішувачем потрібно приймати ще до ремонту, в іншому разі для установки доведеться руйнувати фінальне оздоблення. Необхідно підвести труби до потрібного місця чи придбання інсталяції для підвісного унітазу із можливістю підключити й гігієнічний душ.

4. Як вибрати гігієнічний душ?

До комплекту гігієнічного душу входить:

- шланг;

- лійка;

- настінний тримач;

- змішувач.

Навіть у просторій ванній кімнаті рішення гігієнічний душ купити замість біде ні в кого не викликає подиву.

По-перше, лаконічна конструкція не займає багато місця.

По-друге, використання гігієнічного душу – не компроміс. Гігієнічний душ – це додатковий комфорт. Для використання біде потрібно пересісти з унітазу на біде, а гігієнічний душ знаходиться на відстані простягнутої руки. Досить дотягнутися до лійки – й ніяких зайвих рухів. 

Сьогодні виробники сантехніки пропонують широкий вибір змішувачів для гігієнічного душу. Від звичних джойстиків з одним важелем до термостатичних змішувачів, які дозволяють заздалегідь задавати температуру води. Термостатичний змішувач виглядає як простий перемикач, який можна пересувати за годинниковою стрілкою від позначки до позначки. Нульове значення позначено синів кольором, що означає холодну воду, а червоні позначки різного розміру – підвищення температури струменя.

Змішувачі для гігієнічного шлангу виготовляються з латуні, як і їх аналоги для раковини чи ванни.

Для шлангів значення має як зовнішня, так і внутрішня оболонка. Всередині шлангу повинна бути трубка з литої резини, яка відрізняється високу міцність та еластичність. На литій резині тріщини не з'являться протягом тривалого часу експлуатації.

У якості обмотки використовуються нейлонові нитки, алюмінієві стрічки або полімери. Останній варіант найбільш оптимальний. Полімери довговічні та витримують тривалу експлуатацію.

Порядні виробники виготовляють лійки з латуні та неіржавіючої сталі. Пластикові деталі не зруйнують картину, адже пластик не піддається корозії, а у сучасному виконанні може бути дуже міцним. 

В каталозі товарів нашого магазину біде підібрати можна у розділі Сантехніка / Біде, а гігієнічний душ купити за посиланням Сантехніка / Душові набори та панелі.