Футуризм в інтер’єрі – особливості оформлення

Термін "футуризм" з латинської означає "майбутнє". Історія футуризму починалось з літератури. Напрямок швидко набував популярності в живописі, музиці, архітектурі, театрі, кіно, дизайні одягу та інтер’єрів. 

Початок XX сторіччя – епоха масового використання авіації. З'явився навіть нових рух в живописі – аероживопис. Художник Філіппо Томазо Марінетті став лідером футуристичного руху в Італії та ще в 1909 році дав йому назву - футуризм. Тоді ж на сторінках паризької газети "Фігаро" був опублікований перший маніфест футуристів. 

Ідейна концепція футуризму в інтер’єрі

Ключова ідея стиля – зречення традиційних, класичних прийомів оформлення житлового приміщення на користь фантастичних ідей майбутнього. 

Справжні архітектурні споруди в інтер’єрі – характерна риса стилю. Так виглядало в ті часи торжество технологій. Тому стилізація інтер’єрів закладається на етапі будівництва або перепланування. 

  Футуризм в інтер'єрі особливості оформлення

Сьогодні для декору використовуються найновіші матеріали, які дозволяють "грати" формами, фактурами та освітленням. 

Шикарні та коштовні проекти футуристичних інтер’єрів наділені насправді фантастичними геометричними формами та технологічними можливостями.

Футуристичний дизайн інтер’єра не можливий без:

  • плазмових екранів;
  • систем домашнього кінотеатру;
  • мікрохвильових печей;
  • комбайнів;
  • кофе-машин; 
  • іншої зручної електроніки.

  Футуризм в інтер'єрі особливості оформлення

Серед трендів сучасності, які використовуються в декорі – модульні меблі, що трансформуються. Вони підтримують ідею футуризму, яка полягає в глобальному перетворенні інтер’єру.

Відомий тезис напрямку: "Все рухається, все біжить, все швидко перетворюється та ніколи не залишається нерухомим перед нами". Це росцінюється як пошук та вибір нових технологічних та естетичних рішень повсякденних задач в інтер’єрі. Інструменти - форма приміщення, меблів та предметів побуту.

Футуризм віддає перевагу максимальній функціональності та ергономічності. Обтічні форми, поверхні без кутів, а якщо кутиприсутні, вони розташовані асиметрично. Безшовні меблі, оригінальне використання звичних матеріалів – кераміка, дерево, скло, пластик. 

  Футуризм в інтер'єрі особливості оформлення

Дизайн ванної кімнати в футуристичному стилі

Футуризм – це втілення досягнень сучасності та їх масштабна інсталяція в інтер’єр. Приміщення як тематична модель – імітація космічного корабля, клітинної структури, морського дна. 

Життя всередині мушлі. В інтер’єрі декор, лінії стелі, стін, меблів, раковини повторюють пластику та вигини мушлі. Керамічна плитка з імітацією риб'ячої луски - ідеальна ілюстрація підводного світу. 

Модульна світлодіодна система реально передає багату палітру квітів підкоряється програмі та поперемінно освітлює кожний куточок приміщення.

  Футуризм в інтер'єрі особливості оформлення

Плитка для підлоги з гексагональним візерунком в ванній кімнаті – антураж для імітації вулика – житла для бджіл, яким невідомі людські емоції. Безперервно наповнюючи стільники солодким нектаром, вони просто не можуть інакше.

  Футуризм в інтер'єрі особливості оформлення

Плитка для стін може продовжити сюжет та посилити фантасмагоричне враження. 

Ванна кімната може стати сценою з фантастичних книг та фільмів – дверцята шафок, схожі на двері літака або люк космічного корабля, дзеркало, яке за формою нагадує ілюмінатор.

Плитка для підлоги повинна мати незвичайну поверхню. Глянець не припустимий у ванній кімнаті – при контакті з водою глянсова поверхня стане слизькою. Неонові лампи, час від часу спрямовані на підлогове покриття, підкреслять особливий шарм матової керамічної плитки. Плафони - з металу та скла, колір світлових потоків - космічні відтінки - блакитний, синій, фіолетовий. Підсвічування підлоги – особливий футуристичний прийом. 

  Футуризм в інтер'єрі особливості оформлення

Панель управління, налаштуванням якої підкоряються змішувачі з термостатом, нагадує пульт управління на борту космічного корабля. Ще ефектніше буде виглядати душова панель, яка керує додатковими функціями.

Раковина асиметричної форми – перекошений овал, трикутна крапля, схожа на луску. Встановлена на стільницю під камінь, яка схожа на інопланетну породу, вона стане насправді футуристичним елементом інтер’єру.

Популярні штучні вікна з незвичайним пейзажем – і ось вже за вікном можна розглядати підсвічені світлодіодами пустелю або морський берег. Хоча в реальності на їх місці виявляється стіна. 

Яка ванна підходить для стилю футуризм?

Виблискуюча в неоновому світлі ванна повинна бути обладнана за останнім словом техніки, адже вона – головна фігура ванної кімнати.

Ванна з форсунками для гідромасажу, вбудованою панеллю управління та підсвічуванням – ідеальний варіант.

Все дуже функціонально – нічого зайвого, жодного натяку на захаращення. Тільки легкість та пустота. Популярні дивні рішення у плануванні – спальня, а за перегородкою ванна з величезним ТВ-екраном. Декор може бути незвичайним – наприклад, акваріум стає вікном з одного приміщення в інше. 

  Футуризм в інтер'єрі особливості оформлення

Оформлення кухні в стилі футуризм

Втілення ідеї "розумного будинку" – управління світлом, мікрокліматом, кольором стін, технікою. Створення ілюзій - межа між реальним та віртуальним зникає, а ілюзія стає матеріальною та відчутною. 

  Футуризм в інтер'єрі особливості оформлення

Надсучасні технології дозволяють легко здійснити зміну декорацій – за рахунок зміни кольору підсвічування та її форми. 

Зонування приміщення освітленням та можливість дистанційного управління цим зонуванням – "фішка" стилю.

Змішувач для кухні безконтактний (сенсорний) – конструкція в дусі футуризму. Жалюзі для вікон замість занавісок, розсувні двері, стіл незвичайної форми, схожий на огранений алмаз, вбудована побутова техніка.

  Футуризм в інтер'єрі особливості оформлення

Легкі та функціональні меблі в монохромній кольоровій палітрі - білий, сталевий, сірий та бежевий. Техніка підбирається в аналогічній кольоровій палітрі. Багато електронних панелей управління навколо – це найкраще.

Пара яскравих акцентів червоного, оранжевого, зеленого, синього або фіолетового кольорів - оббивка меблів, посуд, скатертина та рушники, картини на стіні (в стилі футуризму, кубізму, фовізму або сюрреалізму) та інші елементи декору.

  Футуризм в інтер'єрі особливості оформлення

Система кондиціонерів, датчики контролю вологості, витяжки обов’язково присутні та декоровані під дизайнерську ідею. Будь-які засоби побуту передбачливо включені в футуристичний сценарій. 

Слід звернути особливу увагу на якість матеріалів та бездоганність оздоблення – навіть незначний дефект здатен порушити ідею стилю –довершеність та незвичайність.