Етапи ремонту у ванній кімнаті

 

ЗМІСТ:

1. Основні етапи ремонтних робіт у ванній кімнаті

2. Дизайн ванної кімнати: вибір оздоблення та сантехніки

 

Ванна кімната – маленьке приміщення, благоустрій якого в новачків викликає багато питань. Особливо, якщо йдеться про капітальний ремонт.

До ремонту у ванній кімнаті варто підходити зі знанням справи. Технологічна послідовність ремонтних робіт та етапів облаштування ванної кімнати дуже важлива, а її порушення призведе до переробок, які обійдуться не дешево.

Окрім того, ванна кімната – приміщення зі специфічними умовами. Підвищена вологість та перепади температур – серйозне випробування для оздоблювальних матеріалів та меблевого гарнітуру, на яких не варто економити.

Щоб капітальний ремонт не перетворився на кошмар, краще познайомитися із рекомендаціями спеціалістів. 

1. Основні етапи ремонтних робіт у ванній кімнаті

Планування ремонтних робіт залежить від бюджету. Однак, скласти кошторис на ремонт неможливо, не маючи повного переліку витрат.

Насамперед, потрібно визначитися із проектом та обсягом робіт.

На першому етапі варто вибрати дизайн інтер’єру: кольорова палітра, оздоблення, сантехніка, меблі. Складається приблизний кошторис на придбання нової сантехніки, меблів та аксесуарів для ванної кімнати. А також оздоблювальних матеріалів.

На другому етапі виконуються підготовчі роботи, які відрізнятимуться в залежності від того, чи облаштовується ванна кімната з нуля або у планах капітальний ремонт.

У випадку капітального ремонту, доведеться проводити демонтаж старої сантехніки та оздоблювальних матеріалів, який проводиться саме у такому порядку.

Масштабні ремонтні роботи у ванній кімнаті бажано проводити у теплу пору року, особливо якщо у планах заміна старої сушарки для рушників на нову.

На цьому етапі до кошторису додаються витрати на демонтаж, якщо у планах запрошення робітників або придбати потрібні інструменти.

Перед демонтажем сантехніки потрібно перекрити подачу води, а на місця з’єднання сантехніки із трубами поставити спеціальні заглушки.

Тільки після відключення сантехніки можна проводити демонтаж оздоблення – зняття фарби, відбивання керамічної плитки та т. ін. 

На третьому етапі проводяться роботи з розведення труб для подачі води та водовідведення, гідроізоляції стелі та підлоги, вирівнюванню поверхонь, їх підготовка для фінального оздоблення.

Нерівності від 5 до 10 мм можна усунути цементним плитковим клеєм – від дорожчий за штукатурку, але еластичніших та простіший у роботі. У підсумку витрати себе виправдають.

В процесі обладнання ванної кімнати з нуля потрібно здійснити стяжку підлоги, для якої краще використовувати спеціальні суміші.

На четвертому етапі приходить черга фінального оздоблення та монтажу сантехніки. Якщо вибір – підвісний унітаз, потрібно почати з монтажу інсталяції для підвісного унітазу.

Яку інсталяцію вибрати: блочну чи рамну? Варто пам’ятати, що блочна інсталяція підходить тільки для несучих стін. В решті випадків можна використовувати тільки рамну інсталяцію.

На п’ятому етапі приходить полегшення та приємні роздуми про декоративні елементи. Наприклад, про підбір аксесуарів для ванної кімнати. 

2. Дизайн ванної кімнати: вибір оздоблення та сантехніки

Перший етап – найприємніший. Створення дизайнерського проекту тільки на перший погляд – проста задача.

Сьогодні у книгах з дизайну та на безмежних просторах мережі Інтернет можна знайти вичерпну інформацію про стилі дизайну та їх основні елементи для ванної кімнати.

Створюючи ескіз майбутнього інтер’єру виникне необхідність «приміряти» підходяще під стиль оздоблення, сантехніку та меблі для ванної кімнати.

Керамічна плитка у якості напільного та настінного оздоблення для ванної кімнати давно знаходиться у пріоритеті завдяки технічним характеристикам та різноманітному декору.

Сучасна керамічна плитка здатна замінити фактуру будь-якого оздоблювального матеріалу, який або не підходить для специфічних умов експлуатації у ванній кімнаті, або його ціна не вписується до бюджету ремонту.

Натуральне дерево, камінь чи шпалери з візерунками та орнаментами – на поверхні керамічної плитки дизайнери відтворюють унікальні текстури та будь-який малюнок завдяки адаптації технології цифрового друку до керамічної галузі. 

За технічними характеристиками керамічна плитка переважає практично будь-які матеріали:

- показник поглинання вологи в керамограніту не перевищує 0,5 %;

- зносостійкість вимірюється за шкалою PEI від I до V (чим вищий клас, тим більше навантаження витримає оздоблювальний матеріал);

- міцність до пошкоджень вимірюється за шкалою Мооса, яка складається з 10 мінералів, починаючи з тальку та закінчуючи алмазом;

- спеціальне покриття проти ковзання. 

У різних стилях дизайну склалися певні традиції у виборі керамічної плитки для напільного та настінного покриття у ванній кімнаті.

Класичні стилі надають перевагу фактурі обробленого дерева преміальних порід, мармур або натуральний камінь.

Керамограніт APE Ceramica Koen з імітацією текстури дерева із чітким малюнком волокон представлений у форматі 1200×200×10 мм та двох натуральних відтінках коричневого кольору.

Два варіанти поверхні ректифікованої плитки – матова та полірована, дозволяють створювати акуратні поверхні, характерні для класичного стиля. 

Окремо розташовані ванни (наприклад, ванна зі штучного каменя KOS Aloe – до 31 жовтня за АКЦІЄЮ обійдеться дешевше на 35 %), унітази-компакти (наприклад, компакт AM.PM Bliss L), підвісні чи напільні раковини (наприклад, раковина Cersanit President), в тому числі на п’єдесталі (раковина-тюльпан) – набір сантехніки, який ідеально пасуватиме до класичного оформлення ванної кімнати. 

Сувора класика дозволить створити атмосферу презентабельності та благополуччя.

Неокласика нехтує канонами традиційної класики, дозволяючи собі фривольність у вигляді елементів інтер’єру, притаманних сучасним стилям. 

Скандинавський стиль користується сьогодні великою популярністю. Чіткі правила оформлення не дозволяють помилитися: настінне оздоблення у світлих тонах та напільне оздоблення із фактурою натурального дерева.

Новинка каталогу італійської компанії Imola колекція The room представлена імітацією натурального каменя у великому форматі зі надтонкою товщиною (1200×600×6 мм) та у різних кольорових рішеннях. Світлий тон (білий) – плитка під камінь із двома варіантами поверхні – матовою та наполовину полірованою (lappato), яка ідеально підійде для скандинавського інтер’єру ванної кімнати. 

Вибираючи сантехніку для скандинавського інтер’єру варто керуватися критерієм стриманості та порядку. Ванни із монтажем до стіни, раковини підвісні та на стільницю, унітази – підійдуть підвісні та напільні моделі.

Середземноморський стиль складно переплутати із будь-яким іншим дизайном. Підкреслити стиль допоможуть деталі з кованого металу, оздоблення з імітацією натурального каменя для напільного покриття та штукатурки для стін.

Замість тримача рушників у середземноморському інтер’єрі можна побачити дерев’яну драбину, а у якості ємності для білизни – плетену корзину.

Керамограніт Zeus Ceramica Ca`Di Pietra – імітація каменя у середземноморському стилі, яка виконана у форматі 600×600×9 мм. Структурована поверхня на дотик передає усі нюанси текстури. 

Сантехніка у стилі ретро – ідеальний вибір для середземноморського інтер’єру. Наприклад, унітаз-компакт Devit Retro, основа якого нагадує античну колону.

Акрилова ванна Geberit Soana призначена для встановлення у подіум, який можна оформити мозаїкою або плиткою із орнаментом у середземноморському стилі. 

Сучасні стилі – мінімалізм та hi-tech. У мінімалізмі головне – це текстури оздоблення та текстилю та відсутність елементів декору. Для оформлення у стилі мінімалізм потрібні:

- гармонійна пара для напільного та настінного покриття;

- меблеві фасади із правильною геометрією – із фурнітурою або без неї;

- лаконічні підвісні унітази та раковини.

У hi-tech велике значення мають підсвічення – за контуром дзеркальної шафи або дзеркала, багаторівневе освітлення.

Лінії та форми меблів та сантехніки у суперсучасному стилі м’якіші, іноді химерні. Серед матеріалів меблевих фасадів та аксесуарів – метал, пластик, скло.

Керамограніт Golden Tile Majesty 595×595×11 мм ідеально пасуватиме до будь-якого сучасного інтер’єру.

Сантехника у сучасному стилі ідеально впишеться до інтер’єру.

Товари в колекції Ca`Di Pietra
Товари в колекції Koen