Двокомпонентні затірки WIM: навіщо платити більше?

 

ЗМІСТ:

1. Що таке затірка і навіщо вона потрібна?

1.1. Основні види затірки

1.2. Яку затірку вибрати?

2. Двокомпонентні затірки від польського бренду WIM

2.1. Двокомпонентна затірка WIM

2.2. Розшивка із використанням епоксидної затірки

 

Вибір керамічної плитки для домашнього інтер’єру – тільки початок оновлення. До формули ідеального ремонту окрім плитки та майстерності спеціаліста з укладки входить ще й будівельна хімія - правильно підібраний клей та затірка.

Усе можна зіпсувати навіть на останньому етапі, якщо купити затірку для швів, яка не підходить для вибраної плитки за технічними характеристиками або кольору. 

1. Що таке затірка і навіщо вона потрібна?

Затірка – це будівельна суміш для заповнення швів між плитками. Як правило, до комплекту входять сухі компоненти, які потрібно розвести водою та ретельно перемішати до однорідного стану.

Затирання швів між плитками – останній етап укладки плитки. В затірки для плитки є три важливі функції:

По-перше, це захист від потрапляння до швів між плитками вологи та бруду, що неминуче призведе до розмноження мікробів, появи колоній грибка та плісняви.

По-друге, нанесення затірки або, інакше кажучи, фуги – це можливість замаскувати дефекти укладки та зміцнити її.

Третя функція - декоративна й полягає у підборі кольору затірки. Можна підібрати затірку колір в колір із плиткою або створити стильний контраст. 

1.1. Основні види затірки

Існує п'ять видів затірки для плиткових швів:

- цементна;

- епоксидна;

- фуранова;

- силіконова;

- латексна.

Великою популярністю користуються два види суміші для затирання – на основі цементу та епоксидної смоли. 

1.2. Яку затірку вибрати?

Цементна затірка містить портландцемент, в основі якого знаходиться перемолотий цементний клінкер та гіпс. Суміш доповнюється різними мінеральними домішками та кольоровими пігментами. Після розведення водою або латексом на водній основі суміш для затирання перетворюється на пластичний матеріал, який схожий на шпаклівку.

Плюс: Із цементною затіркою впорається навіть недосвідчена людина, що вирішила укладати плитку.

Мінуси: По-перше, пориста структура затірки чутлива до впливу води та хімічних речовин, тому вимагає обробки спеціальною відштовхуючою воду сумішшю декілька разів на рік.

По-перше, використовувати цементну затірку радять тільки для широких швів (більше 5 мм). 

Епоксидна затірка для плитки складається з епоксидних смол, наповнювача (кварцовий пісок) та затверджувача.

Епоксидна суміш для затирання є справжнім спасінням в умовах, випробування якими не витримує затірка на цементній основі. При зовнішньому застосуванні, у ванній кімнаті, басейні, бані, медичних або наукових лабораторіях, на кухонному фартуху плиткові шви піддаються впливу сонячних променів, підвищеної вологості, перепадів температури із великим діапазоном, агресивних хімічних речовин.

Переваг в епоксидної затірки безліч:

- висока еластичність;

- абсолютна вологостійкість;

- інертність до хімікатів та абразивних речовин;

- великий температурний діапазон (від 30 гр. морозу до 100 гр. тепла);

- стійкість до впливу ультрафіолету;

- великий строк експлуатації (близько 50 років);

- підходить для будь-яких випадків. 

Основні недоліки епоксидної затірки:

- наносити складніше, аніж цементну

Спеціалісти використовують спеціальні мішки, схожі на кондитерські, щоб вичавлювати суміш точно у шов.

- після застигання вкрай складно видалити залишки з лицьового боку оздоблення

Очистити плитку від епоксидної суміші можна тільки за допомогою спеціальних засобів для очищення.

- віща ціна

Різниця у ціні цілком виправдана якістю та тривалим терміном експлуатації. 

Фуранова затірка у своїй основі також має епоксидну смолу – фуранову та латекс. Темний, майже чорний колір суміші для затирання швів - причина, з якої фуранова суміш використовується тільки для виробничих приміщень. 

Силіконова затірка – це силіконові герметики, які призначені для ізоляції плитки від ванни, раковини, унітазу. Під впливом вологи герметик темнішатиме та вкриється грибком, тому у ванній кімнаті або на кухні краще з тією ж метою використовувати епоксидну затірку.

Латексна затірка для плитки неймовірно пластична та ідеальна для зовнішнього застосування. Найчастіше використовується для затирання швів вуличної плитки.

Технічні характеристики латексної затірки для швів аналогічні властивостям епоксидної суміші. 

2. Двокомпонентні затірки від польського бренду WIM

Польська торговельна марка WIM з'явилась у 2009 році. Сьогодні компанія - флагман серед виробників сухих будівельних сумішей та комплексних рішень для роботи із плиткою.

ТМ WIM пропонує споживачам гідроізоляції, клейові розчини, затірки для швів.

2.1. Двокомпонентна затірка WIM

Двокомпонентна затірка WIM отримала назву завдяки комплекту з двох компонентів – пігментованої сухої суміші для затирання на основі епоксидної смоли та затверджувача. 

Епоксидна смола має високу адгезію, термостійкість, а при поєднанні із затверджувачем міцністю та відштовхуючими вологу властивостями.

Завдяки затверджувану епоксидна смола набуває не тільки щільності, але й стає безпечною для людини та придатною для використання у зонах, де відбувається контакт із харчовими продуктами.

У якості затверджувачів використовуються речовини, які не вступають у реакцію із епоксидною смолою, але сприяє утворенню міцного полімеру.

Польська компанія WIM використовує систему Eco Protect. Завдяки технології утворюється щільна, практично непроникна, структура, а додавання до суміші часток срібла захищає затерті шви від виникнення колоній плісняви та грибка.

Двокомпонентні затірки WIM підходять як для заповнення мінімальних швів (від 1 мм), так і для широких швів (до 15 мм), тому застосовуються фугування керамічної плитки із "нерівними" краями, яка в деяких стилізаціяї є незамінною.

При укладанні мозаїки затірку на епоксидній основі використовують у якості плиткового клею, щоб колір швів та клею не відрізнялися.

Компанія знаходиться у тісному співробітництві із Польською асоціацією плиточників, тому асортимент відрізняється великим різноманіттям та демократичними цінами. 

2.2. Розшивка із використанням епоксидної затірки

Компоненти в упаковках знаходяться у потрібних пропорціях та, здається, залишається тільки змішати їх безпосередньо перед використанням.

Однак, перша складність у роботі із двокомпонентною епоксидною затіркою – суміш твердішає вже через 30-60 хвилин. Саме тому затірку варто змішувати невеликими порціями, для чого обов’язково знадобляться ваги.

Кожна затірка для плитки має власні пропорції. З цим важливо розібратися, щоб відважувати потрібну кількість сухої будівельної суміші та затверджувача.

Загалом, процес затирання швів із використанням епоксидної затірки відбувається традиційними методом. Наліт на поверхні після завершення робіт варто очищувати спеціальними засобами за допомогою ворсистої губки або ганчірки. Особливо ретельно доведеться відмивати світлу плитку. 

Не зважаючи на складності у роботі, двокомпонентна затірка WIM має очевидні переваги у порівнянні з іншими видами затірки, тому професіонали надають перевагу саме їй.

У нашому магазині plitka.kiev.ua двокомпонентна затірка для плитки WIM представлена у широкому асортименті – за кольором та вагою упаковок.