Дизайн маленького передпокою. Вибір кольору, меблів та керамічної плитки.

 

Інтер'єр маленького холу завжди виявляється складнішим за гармонічне заповнення просторого приміщення.

У маленькому приміщенні повернутися немає де, а як досягти ще й необхідної функціональності, позбавитися відчуття тісноти та створити картинку, приємну для погляду? 

Три принципи, на яких тримається дизайн маленького передпокою:

1. Кольорове рішення у світлих тонах.

2. Однотонне оздоблення зі стриманим дизайном у сучасному стилі.

3. Функціональні меблі, завдяки яким простір використовується оптимально.

Вибір кольорового рішення та оздоблення для оформлення маленького передпокою

Темні відтінки сприяють візуальному зменшенню розмірів приміщення. Яскраві кольорові поєднання "з'їдають" вільний простір не менше, а у маленькому передпокої здатні зруйнувати навіть ретельно обмірковану дизайнерську ідею. Орнамент або візерунок – варіант для напільного покриття, який, однак, не підходить для стін.

Таким чином, особливу естетику доведеться шукати не у строкатому поєднанні кольорів або незвичайних візерунках, а у стриманих, але елегантних фактурах, формах та правильному розміщенні меблів. 

Нейтральні кольори, світлі відтінки

До нейтральних кольорів належать відтінки сірої та бежевої палітри. Монохромне оформлення не видасться нудним, якщо дотримуватись низки простих правил.

1. В інтер’єрі маленького передпокою дизайнери рекомендують використовувати 2-3 відтінки та додавати динамічної нотки за допомогою контрастного кольору.

2. Контрасти вдихають життя в інтер’єр, але робота з ними вимагає візуального досвіду. Універсальна рекомендація - локальне використання простих темних кольорів – чорний, синій, зелений.

3. Холодні тони візуально розширюють простір. На відміну від них теплі тони підвищують температуру інтер’єру та трохи зменшують його візуально. Невеликі вкраплення "зігріють" приміщення, але не вплинуть на сприйняття його розмірів.

Наприклад, кольори м’яти та шавлії містять сіру нотку. Близькі до сірої палітри кольори – лавандовий, авокадо, сизувато-блакитний, ванільний.

Гірчичний, оливковий, медовий та бронзовий – природні відтінки жовто-коричневої палітри кольорів. 

Білий колір – просте та елегантне рішення для маленького передпокою. Білий колір сприяє візуальному розширенню простору та додає йому свіжості та чистоти.

У білому інтер’єрі на "відмінно" працюють глянсові поверхні та дзеркала, але тільки за умов гарного освітлення. Проблема білого кольору полягає у втраті усіх переваг при поганому освітленні.

Білий колір може бути різним. Ванільний, молочний, слонова кістка – білий з невеликим додаванням інших кольорів. 

Стиль та система освітлення у маленькому коридорі

Мінімалізм в оформленні вимагає дизайнерської майстерності, якщо йдеться про дизайн великого холу. Як створити стильний інтер’єр, коли у розпорядження мінімум предметів та деталей?

Виявляється, мінімалізм повністю розкриває власний потенціал у приміщеннях з обмеженою площею. Тісний простір змінюється, якщо зробити його впорядкованим та динамічним. 

Ідеї мінімалізму підтримують більшість популярних стилів – середземноморський, скандинавський, індустріальний та hi-tech. Для маленького передпокою можна обрати будь-який сучасний стиль. Навіть класика у сучасній оправі мінімалістських принципів набуває прийнятних рис.

У маленькому коридорі стельова люстра, розташована у центрі, виглядатиме незграбно, але ідеально підійдуть вбудовані у стелю світильники.

Не варто відмовлятися від шарму настінних бра. Завдяки елегантним плафонам приміщення набуває ознак стилю та витончену нотку. 

Форма плафонів – інструмент стилізації:

1. Геометрична форма – ознака індустріального стиля. Оригінально виглядатимуть циліндри, шари або прямокутники.

2. Витончені форми підійдуть для класики.

3. Стрічкові світлодіоди, кольорове підсвічення, плафони під сталь вкажуть на ідею ультрасучасного hi-tech.

Декілька неяскравих джерел підсвічення у меблевих нішах створять у приміщенні гру тіней, яка відволіче увагу від розмірів приміщення.

Досвідчені дизайнери рекомендують розташовувати два вимикачі – біля входу близько до дверей та у глибині коридору. Так не прийдеться повертатися до дверей, щоб вимкнути світло. 

Керамічна плитка для коридору

Керамічна плитка для холу – практичне рішення, тому що має важливі для передпокою властивості. У якості плитки для коридору підходить керамограніт з певними параметрами:

1. Зносостійкість – вимірюється за шкалою PEI від I до V.

Плитка для холу піддаватиметься постійному впливові грубих підошов, каблуків, на яких залишається вуличний бруд та волога від дощу та снігу. Легко впорається з таким навантаженням керамограніт з класом зносостійкості PEI III-V.

2. Тип поверхні – матова або глянсова?

Глянець не тільки ковзатиме, якщо на підлогу потрапить волога, але й швидко втрачатиме блиск в умовах постійного потрапляння на поверхню плитки піску.

Отже, матова керамічна плитка для холу підходить ідеально:

- легко очищується;

- зберігає зовнішній вигляд на довгі роки;

- поверхня, яка не ковзатиме під впливом вологи.

Ще один тип поверхні керамограніту, який підходить як плитка для холу – це лаппатований (від італ. lappato – "притертий"), на поверхні якого матові ділянки чергуються з полірованими. Наполовину полірована плитка для передпокою – це варіант елегантного оздоблення для стильного інтер’єру.

3. Спеціальне покриття проти ковзання.

Слизька підлога може бути причиною травми, тому покриття проти ковзання – це суттєва перевага. 

Біля порогу потрібен килимок – якомога ширший. Не важливо, якщо він займе простір від стіни до стіни.

Приємний бонус - елегантний декор керамічної плитки. Виробники пропонують імітації натуральних матеріалів у різних кольорових рішеннях – дерево, натуральний камінь (мармур, кварц, онікс, граніт, сланець), а також бетон, метал та текстиль.

Плитка для передпокою різної форми – ще один інструмент створення інтер’єру. В асортименті - квадратна, прямокутна, шестигранна, з додатковими декоративними елементами трикутної форми або під мозаїку.

Наприклад, прямокутна плитка для коридору з обмеженою площею у залежності від напрямку укладки дозволить створити візуальну ілюзію розширення або поглиблення приміщення.

В нашому магазині plitka.kiev.ua в широкому асортименті представлена плитка для холу, яка підійде як для великого, так і для обмеженого у розмірах приміщення.

Якими повинні бути меблі для холу?

Меблі, як і плитка для холу, повинні відповідати низці вимог:

1. Функціональність та зручність.

Шафа висока – якщо можливо, висотою до самої стелі, щоб не було місця для накопичення пилу.

Обов'язково варто передбачити нішу з вішалкою та місцем для сидіння, щоб можна було взутися сидячи. Кут у поглибленні шафи можна зайняти під полиці, на яких зручно розмістити необхідні у передпокої предмети. 

Полиця для взуття в окремій ніші тієї ж шафи дозволить уникнути зайвих меблів. Підсвічення полегшить пошук потрібної пари взуття.

Ніяких тумбочок на ніжках – у тісному приміщенні прибирання під ними перетвориться на серйозне випробовування.

2. Світлі тони та дзеркало – обов’язковий атрибут передпокою та інструмент розширення простору. 

Оформлення у світлих тонах, гарне освітлення та здатність дзеркала відбивати світло – система створення оптичних ілюзій. Візуально приміщення буде видаватися світлішим та просторішим.