Дизайн та облаштування ванної кімнати: що можна у квартирі, а що - тільки у приватному будинку

 

ЗМІСТ:

1. Проект ванної кімнати

1.1. Проект ванної кімнати у квартирі та приватному будинку: в чому полягає різниця?

1.2. Вентиляція у ванній кімнаті

2. Дизайн ванної кімнати у приватному будинку та квартирі

 

1. Проект ванної кімнати

Проект ванної кімнати – важливий етап створення затишного помешкання. Дизайн оазису гігієни та релаксації – найпоетичніша частина цього проекту. Потім починається «проза», однак без вибору стилізації та попередніх ескізів не обійтися.

У приватному будинку про особливості оформлення ванної кімнати варто замислитись ще на етапі проектування та будівництва будинку. До проекту можна додати характерні для обраного стиля архітектурні деталі – ніші, перегородки, дверні отвори особливої форми, наприклад, арочного типу.

Важливо заздалегідь обміркувати розташування сантехніки з урахуванням ергономіки – витримати необхідні відстані між сантехнікою та меблями, визначити зручне місце для розеток. 

1.1. Проект ванної кімнати у квартирі та приватному будинку: в чому полягає різниця?

У квартирі, розташованій у багатоповерховому будинку, існують певні обмеження.

Перекриття між поверхами не завжди підходять для обладнання душової кабіни без піддону із попередньою гідроізоляцією підлоги та стін.

Не завжди можлива й установка готової душової кабіни з причини недостатнього тиску у системі водопостачання.

Розмір ванної кімнати – даність, з якою нічого не зробиш. Виявляються недоліки у плануванні приміщення – геометрія приміщення, виступи, які доводиться маскувати за допомогою дизайнерських прийомів.

У приватному будинку більше простору для реалізації дизайнерських ідей завдяки розміру ванної кімнати та автономності. 

На етапі проектування будинку можна спланувати кількість ванних кімнат та санвузлів, які мають розташовуватись один над одним.

У приватному будинку відсутній центральний водопровід, тому виникає потребу у встановленні насосної станції, яка в свою чергу серйозно залежатиме від опалення будинку.

Насосну станцію розташовують вище рівня підлоги, а для мінімізації вібрації закріпити на рівній площадці з бетону.

Конденсат – ворог № 1 у будь-якій кімнаті або санвузлі. Він з’являється на трубах, через які постачається холодна вода. Уникнути руйнівного впливу вологи можна завдяки використанню пластикових труб, особливість яких - низька теплопровідність, яка сприяє зниженню рівня конденсату на їх поверхні.

До того ж, під час прокладання каналізації важливо встановити зливний трап для води, що накопичується на підлозі. Здебільшого, злив розташовується у центрі ванної кімнати й у напрямку до нього стяжка підлоги здійснюється з деяким нахилом.

Найпопулярнішим варіантом каналізації для приватного будинку вважається накопичувальний септик – екологічний варіант із невеликою вартістю. 

1.2. Вентиляція у ванній кімнаті

Нехтувати обладнанням вентиляційної системи є звичним для власників квартир у багатоповерхових будинках. Витяжного каналу, який є спільним і виводиться на дах, дуже часто виявляється недостатньо. На жаль, усвідомлення проблеми приходить надто пізно й доводиться мати справу із наслідками.

Існує декілька ознак поганої вентиляції у ванній кімнаті.

Перша ознака – духота у ванній кімнаті після прання або прийому душу.

Друга ознака – утворення конденсату на стінах та дзеркальних поверхонь.

Третя ознака – поява грибка та плісняви.

Четверта ознака – іржа на металевих деталях.

Від правильно обладнаної системи вентиляції залежить підтримання оптимального режиму температури та вологості у приміщенні. 

Система вентиляції складається з двох пристроїв – для притоку свіжого повітря та видалення затхлого. Недоліки вентиляційної системи дають про себе знати у зимовий період часу, коли природний приток повітря у приміщенні максимально обмежений.

Таким чином, вентиляція у приватному будинку або квартирі має забезпечувати оптимальні кліматичні показники навіть при герметично зачинених вікнах.

У квартирі та приватному будинку природну вентиляцію під час холодного сезону допомагають здійснювати витяжки та кондиціонери.

Великої популярності набули приточно-витяжні вентиляційні системи із рекуператорами – пристроями, які очищують та за необхідності нагрівають потоки повітря.

У приватному будинку про встановлення такої системи варто потурбуватися з самого початку. Для квартири встановлення рекуператорів є можливим у будь-який момент – навіть після фінішного оздоблення. Головне запросити досвідченого спеціаліста.

Рекуператори не встановлюють у приміщеннях, де вологість перевищує 70 %, тому ці пристрої забезпечують квартиру або будинок у цілому сприятливим мікрокліматом. У ванній кімнаті однаково доведеться встановлювати спеціальні вентиляційні пристрої.

В нашому магазині можна купити вентилятор Electrolux Premium – настінний / стельовий. 

2. Дизайн ванної кімнати у приватному будинку та квартирі

Простору ванну у приватному будинку можна оформити у будь-якому стилі, особливо якщо у приміщенні є вікна, через які надходить сонячне світло.

У маленькій ванній кімнаті практично неможливо оформити повноцінний інтер’єр у горищному стилі, який вимагає розміщення різних елементів, які займають багато місця. 

Певні обмеження маленьке приміщення накладає й на дизайн у класичному стилі. Якщо місця недостатньо, доведеться відмовитися від парних предметів, напільних меблів та сантехніки. 

Сучасний hi-tech із підсвіченнями та незвичайними формами меблів та аксесуарів для ванної кімнати у стандартній ванній кімнаті виглядатиме «зім’ятим» та неповноцінним. 

Який стиль дизайну ідеально підходить для ванної кімнати у типовій квартирі, площа якої зрідка перевищує 3-4 кв. м?

Скандинавський інтер’єр виглядає досить стильно навіть у невеликих приміщеннях.

Характерними ознаками стиля вважається напільна плитка під дерево та оформлені у світлих тонах стіни. 

Матовий керамограніт Alaplana Vilema у форматі 1200×230×9 мм виробник пропонує купити у трьох варіантах кольорового рішення: світлі відтінки сірого та бежевого, а також дещо темніший тон під дуб. Високий клас зносостійкості PEI IV вказує на надійність оздоблювального матеріалу для використання у ванній кімнаті. 

Витончені риси ванній кімнаті надасть плитка під мармур із імітацією однієї з порід білого мармуру.

Керамограніт Almera Ceramica Marmori у форматі 1200×590×11 мм виглядатиме «родзинкою» скандинавського інтер’єру. 

Обидві колекції беруть участь в АКЦІЇ – Різдвяні знижки на сантехніку та плитку, а ціна знижена тільки до 30 січня 2022 року.

Сантехніка у скандинавському стилі не має виглядати надто сучасною. Напільні компакти, підвісні білі раковини та ванни зі стандартним встановленням до стіни, які ідеально впишуться до скандинавського інтер’єру, у широкому асортименті представлені в нашому магазині.

Мінімалізм тільки на перший погляд здається нудним стилем. Насправді, прийоми дизайну здатні надати інтер’єру, максимально позбавленому від декору, елегантні та індивідуальні риси.

Гра фактур та кольорів, світла та тіні дозволить перетворити набір предметів та оздоблювальних матеріалів на стильну композицію. 

До того ж, кредо мінімалізму – якість, доведена до досконалості.

Наприклад, лакований матовий фасад чорного кольору пеналу Geberit Acanto до будь-якого інтер’єру додасть елегантні та навіть вишукані риси.

В наших клієнтів з’явився шанс купити меблі від швейцарської компанії зі знижкою за АКЦІЄЮ – Новорічні знижки на сантехніку, яка проходитиме до 12.01.2022 року. 

Для інтер’єру у стилі мінімалізм підійде будь-які сучасні меблі без фурнітури та підвісна сантехніка.

Товари в колекції Acanto
Товари в колекції Marmori
Товари в колекції Vilema