Демократичний дизайн Каріма Рашида - лауреата премії American Design Awards 2020

 

"Мінімалізм нудний, але чуттєвий мінімалізм – те, що треба"

Карім Рашид

 

"Жито буде зручним як кросівки" Карім Рашид

"Я хочу змінити світ" – такою є назва першої книжки американського дизайнера Каріма Рашида. Більшість надто рано втрачає інтерес до пошуку себе та свого призначення, але тільки не цей "нахабний" інженер.

На початку кар’єри він пропонував свої послуги рівно сто разів, допоки одна з компаній не доручила йому створення лінії столових аксесуарів.

Популярні бренди не цікавились проектами нікому невідомого промислового дизайнера. Ефективною стратегію виявилось звернення до компаній другого ешелону, більшість з яких знаходилась на межі банкрутства.

Карім Рашид добре розумівся на причинах їхніх невдач. Нове покоління не належить до цілувальників антикваріату і не бачить великого задоволення у споживанні імітацій предметів, вироблених під різними брендами. 

Сучасного споживача цікавить тільки зручний у користуванні та приємний на вигляд товар, до того ж буде краще, якщо він буде дешевшим, аніж аналогічна пропозиція від конкурентів.

Отже, кращий дизайнер року за версією American Design Awards починав кар’єру з дешевих запальничок та пластикових відер.

Індивідуальний стиль Каріма Рашида – мінімалізм + hi-tech

Дизайн інтер’єру від Каріма Рашида помітно відрізняється від проектів інших відомих дизайнерів. Безтурботна атмосфера чистих кольорів, глянсові поверхні, м'які футуристичні лінії та форми у сукупності не притаманні жодному дизайнерові. 

Кредо американського дизайнера – зручність, доступність та висока технологічність. "Дизайн повинен бути присутній у товарах масового споживання та бути доступним", - впевнений Карім Рашид.

У власних проектах дизайнер використає матеріали вторинної переробки, які безпечні для оточуючого середовища.

Оригінальна кольорова палітра інтер’єрів від Каріма Рашида

Карім Рашид багато років тому виключив чорний колір з гардеробу та створених ним інтер’єрів, надаючи перевагу білому та рожевому. Готові рішення інтер’єрів повинні щодня спонукати до позитиву та творчості. 

У якості додаткових кольорів до рожевих тонів та напівтонів метр пропонує додати природні відтінки зеленого та голубого спектру, а відтінити яскраву палітру – коричневим кольором.

У невеликому приміщенні рожевий колір не можна використовувати без білого фону – надто вже рожеві відтінки насичують простір. Зберегти відчуття свободи дозволяє саме початок початку - білий колір.

За розумним мінімалізмом та високими технологіями - майбутнє

Сучасне покоління все більше відходить від пристрасті до речей та матеріальних розкошів. Натомість на повагу заслуговує розкіш, що складається з простоти та зручності. 

Карім Рашид перш за все враховує ідеї мінімалізму та радить заховати зайві речі у вбудовані шафи, обходитися мінімальним набором предметів меблів та не накопичувати старі непотрібні речі. 5 років, на думку дизайнера, для предметів побуту – достатній термін експлуатації.

Як та з чого саме будує свої інтер’єри Карім Рашид

Загальна картина складається з калейдоскопу теплих кольорів, оригінальної системи підсвічення та незвичайних форм предметів інтер’єру.

Дизайн інтер’єру Каріма Рашида побудовано з матеріалів, які відображають світло. Завдяки фантасмагоричній системі вбудованого освітлення, глянсовим та шовковим поверхням дизайнер створює повітряний інтер’єр з переливами кольорів та грою світла та тіней. 

Глянсова та полірована керамічна плитка або наливна підлога, лаковані фасади меблів, натяжна гладка стеля – інструменти майстра незвичайних інтер’єрів.

Потоки сонячного світла потрапляють через великі вікна та досягають скляних перегородок та дверей вкупі з глянсовими поверхнями. Естафета передається від предмету до предмету, створюючи справжню купель з переходу кольорів та блиску світла. 

Готові рішення інтер’єрів від Каріма Рашида сприяють піднесеному настрою. Вібрації яскравих та приємних кольорів активують роботу мозку. Приміщення, позбавлене від напівтемних кутів та сутінкових "карманів" не спонукає до пасивного дозвілля.

Якщо колір підсвічення можна змінити – це великий плюс, тому що кожного разу інтер’єр змінюватиметься разом з кольором.

Обтічні контури перегородок, перил для сходів, мебельних фасадів та аксесуарів для ванної кімнати нагадують силуети морських хвиль або пропливаючих по небу хмар. В інтер’єрі не повинно бути кутів та пласких граней, а замість них погляд всюди вихоплює плавні переходи та м’які поєднання кольорів. З пластика починалась кар’єра Каріма Рашида. Сьогодні пластик займає левину долю фактурних рішень його інтер’єрів. 

Вплив життєвої позиції на дизайн

Карім Рашид категорично проти стереотипів та обмежень – у житті та дизайні. В авторських інтер’єрах немає предметів та елементів, що вказують на належність до тих чи інших культурних традицій. Це принципове питання для епатажного представника американського дизайну з єгипетськими коренями.

Походження дизайнера не раз було каменем спотикання, тому готові рішення інтер’єрів від Каріма Рашида не етнічні. Минуле вже нічого не варте, а майбутнє повинно набувати нових чарівних рис – девіз дизайнера. 

Принцип вплинув на використання візерунків та орнаментів, які використовує дизайнер. Зазвичай вони мають суто індивідуальний характер. Фрагменти овальної форми різних розмірів та кольорів поєднуються між собою у порядку, зрозумілому тільки самому майстру епатажу.

Керамічна плитка та дизайн інтер’єру Каріма Рашида

Наливна блискуча підлога та пофарбовані стіни – фішка Каріма Рашида. Однак, без керамічної плитки не може обійтися навіть він. 

Щоб напільна плитка не виглядала нудно, використовується діагональна укладка. У деяких проектах Каріма Рашида керамічна плитка має оригінальний дизайн. Декор нагадує кола, що розходяться по воді. Але можливо, це тіні від кольорового підсвічення, які м’яко лягають на керамічну поверхню? 

Дизайн ванної кімнати набуває фантасмагоричних рис – велике прямокутне дзеркало без кутів з підсвіченням, яке замінює раму у поєднанні з настінною плиткою під мозаїку невеликого формату, викладеною методом омбре. До того ж насичений бузковий колір вдало інтонує з відтінком сірого кольору. Двокольорова плитка лягає на стіну хвилями – улюблений прийом дизайнера. 

Мозаїка, плитка під мармур або натуральний камінь, введені у дизайн ванної кімнати від Каріма Рашида, іноді примушують мати сумніви відносно авторства проекту. Надто вже інтер’єри відрізняються від оригінального стиля дизайнера. Мабуть, деякі традиції все ж таки є близькими для новатора. 

Дизайн громадських місць від Каріма Рашида

Оригінальний дизайн екстер’єрів Каріма Рашида покликаний, на думку самого дизайнера, спонукати людей жити прогресивніше. У проектах помітно вплив японської архітектури. 

Фігурні просвіти у формі краплі на фасадах – прийом, запозичений у легендарного Тадао Андо. 

Правда, учень зайшов далі за вчителя – дизайн екстер’єрів у деяких випадках розцвічений усіма фарбами радуги, виділяючи споруду з поміж однакових бетонних будинків, що заполонили сучасні міста сірим кольором та холодом не естетичної у чистому вигляді фактури.