Диво кераміка. Частина 1

 

«Людина-то мала, а дім її є світ», - так колись сказав Варрон Марк Теренцій і був, звичайно, правий. До цього хочеться додати, що внутрішню суть будинків формують люди, що мешкають у них. І ось уявіть, що ви купили нову квартиру або будинок! Це ж чудово, але на зміну позитивним емоціям приходить розуміння того, що не знаєш з чого почати ремонт... Що краще: почати клеїти шпалери в спальні або штукатурити стіни дитячої, змінити м'який куточок у вітальні або почати з ламінату... Безумовно, всі приміщення важливі. Але ми радимо почати з вхідної зони. Адже перші місця, куди ви потрапляєте після вулиці, це передпокій, санвузол, кухня, де зразу ж звертаємо увагу на плитку для підлоги. І закон «спершу помити руки» ніхто не відміняв, тим більше зараз, в період епідемії. А який же ремонт у цих приміщеннях без кераміки, до якої входять сантехніка, плитка, керамограніт... Але при їх виборі треба знати наступне... 

Вибір вирішує багато

Керамічна плитка присутня практично скрізь: її ви можете споглядати не тільки на стінах і підлогах у приміщеннях, а й на фасадах будівель, терасах, у басейнах, на камінах, сходах і балконах, на стежках саду. І важливо знати в якому з цих місць ступінь навантаження на плитку різна. Звідси випливають різні вимоги до її зносостійкості, тому плитка для підлоги повинна бути ретельно підібрана.

Коридор або передпокій 

При виборі плитки для цих приміщень важливо пам'ятати, що найбільш інтенсивне навантаження на підлогу припадає саме на них. Тому тут при виборі плитки для підлоги особливу увагу треба приділити характеристиці «підвищеної стійкості до стирання». Передпокій — це сполучна ланка між вулицею і нашим будинком. Ми переступаємо поріг у брудному, а іноді й мокрому взутті. Це місце з інтенсивним рухом. Значить, при оформленні цього приміщення підійде керамограніт або керамічна плитка для підлоги з 3-4 класом стирання. Важлива вимога до підлогової плитки в передпокої — це можливість легкого очищення і стійкість до дії побутової хімії, за допомогою якої можна буде видаляти бруд з підлоги. 

Ванна кімната

Ідеальний варіант для ванних кімнат будь-яких розмірів – керамічна плитка для ванної кімнати. Закрийте очі і уявіть, що ви отримуєте естетичне задоволення не тільки від матових або глянцевих стін, але й виблискуючих дзеркал, милих дрібничок на поличках. Придуманий образ доповнюють волохаті рушники, махрові халати, блиск хрому і фаянсу... Все це дуже естетично і гармонійно поєднується один з одним. Правда, звідси зовсім не хочеться йти? А для цього на початковому етапі треба зробити правильний вибір плитки у ванну, щоб все виглядало композиційно вивірено і було одним цілим. 

Потрібно врахувати, що у ванній кімнаті підлога і стіни контактують з хімічними речовинами (косметика), тому на плитці можуть залишатися плями. Для ванної кімнати вибирайте плитку з підвищеною хімічною стійкістю, низькою пористістю, плитку, що володіє кислотостійкістю і низьким водопоглинанням. Краще всього для облицювання стін в приміщеннях, які піддаються впливу води і пару, підійде керамічна плитка, кахель у ванну кімнату або скляна мозаїка. Дуже гарний вибір - керамічна плитка у ванну та для оформлення душових кабін або зовнішньої сторони ванни. На ділянках, які часто контактують з водою, краще використовувати плитку великого розміру, зменшуючи при цьому кількість швів, — вони найбільш уразливі, навіть якщо при укладанні використовували водостійкий шовний заповнювач. Для облицювання підлоги застосовуємо підлогову плитку з класом стирання не менше 2. 

Крім цього, для підлоги радимо вибрати шорстку матову плитку, щоб не посковзнутися на глянцевому. Дуже зручно і практично тут буде виглядати ребриста підлогова плитка з жолобками. 

У ванну кімнату рекомендуємо такі кольори для плитки: білий, блакитний, синій, бірюзовий — всі вони у нас асоціюються з водою, морем влітку. Можна, звичайно, зробити свою ванну в інших кольорах, наприклад, в темно-зеленому або синяво-чорному, але це тільки в тому випадку, якщо вона у вас простора. 

Кухня

Це приміщення, як ванна кімната, з підвищеною вологістю повітря, до того ж тут облицювальна поверхня часто контактує з маслом чи жиром, органічними кислотами – їх теж важливо враховувати при виборі плитки для кухні. До речі, на кухні теж досить щільний трафік: всі члени сім'ї дуже часто ходять поласувати смачненьким. Плитка в кухні підійде і глазурована, і неглазурована з рельєфною текстурою, з орнаментом чи без нього. Ще один варіант — груба кераміка, виконана вручну, наприклад, плитка котто дуже пасує до кухні. 

А ось підлогова плиткана кухні повинна бути надміцною, водостійкою з підвищеними механічними і хімічними характеристиками і низькою пористістю, 3-го класу стирання. Найбільш вразливі місця кухні, ми думаємо відомі всім, — це біля плити (так званий «фартух»), біля холодильника і мийки — бажано ці ділянки облицювати матеріалом, стійким до побутової хімії. Для стін кухні підійде водостійка плитка з щільною структурою і підвищеною хімічною стійкістю. 

Як бачите, немає нічого простіше прийти в магазин і вибрати плитка для кухні, але, звичайно, обов'язково треба враховувати всі нюанси при виборі плитки в різні за призначенням приміщення вашого будинку.