Лапатірована плитка – що це таке?

 

Керамічна плитка – універсальне надійне оздоблення, що відрізняється міцністю та нейтральною реакцією до хімічних речовин. Матеріал не боїться вогню, а про зносостійкість керамограниту складають легенди. Показник поглинання води керамогранітом дорівнює 0,05 %, що робить його незмінним оздобленням для ванної кімнати та/або кухні.

З естетичного боку керамічна плитка охоплює широкий спектр декору. В якості інструменту дизайнери використовують не тільки колір, форму та розмір, але й тип поверхні. 

Тип обробки поверхні керамічної плитки – як це розуміти?

Керамічна плитка за способом обробки поверхні поділяється на дві основні категорії:

1. Неглазурована керамічна плитка – це керамічний черепок, який іменують бісквітом або тілом плитки.

Унікальні технічні характеристики неглазурованої плитки сприяють використанню матеріалу для оздоблення внутрішніх приміщень та прилеглих територій, у місцях громадського використання та для фасадів будівель:

- висока міцність;

- зносостійкість;

- морозостійкість;

- спротив ковзанню.

Своє кольорове пофарбування керамічна плитка отримує завдяки домішкам до сировинної суміші - оксидам металів, які рівномірно вкривають поверхню плитки. 

Метлахська плитка – яскравий приклад плитки з неглазурованою поверхнею, до складу якої входить лише якісна глина, вода та фарбники. Малюнок на поверхні метлахської плитки однаковий по всій товщині черепка.

Неглазурована керамічна плитка додає приміщенню просту естетику та впевненість, але її обмежений декоративний потенціал не дозволяє бути конкурентом глазурованій кераміці.

2. Глазурована керамічна плитка – це гладка поверхня, різні кольори з урахуванням тонів та напівтонів, різноманітність візерунків та орнаментів, а також високохудожніх імітацій будь-яких оздоблювальних матеріалів – дерева, каменя, бетону або металу.

Вкрита глазур'ю плитка має два шари – тіло плитки та глазур.

Глазур – це сплав мінеральних солей зі склом. Глазурування надає поверхням блиску та виконує роль декоративного оформлення оздоблення. Окрім того, глазурований шар значно покращує технічні параметри керамічної плитки - водонепроникність, зносостійкість, морозостійкість. 

Лапатірована плитка – основні властивості та декор

Глазуровану поверхню плитки врешті решт обробляють, використовуючи спеціальну технологію, щоб отримати додатковий декоративний ефект.

Lappato (в пер. з англ. "притертий") - тип додаткової обробки поверхні керамічної плитки. Технологія є ноу-хау італійців. Інша назва лапатірованої плитки – наполовину полірована.

Дехто стверджує, що технологія виробництва аналогічна способу, який використовується під час виробництва полірованої плитки. Це не зовсім так, тому що поліровану поверхню можна отримати, піддаючи шліфуванню неглазуровану поверхню керамічного черепка, а наполовину полірована плитка – результат обробки особливими шліфувальними каменями вже вкритої глазур'ю поверхні. 

Шліфовка вибіркова та нерівномірна – знімається надтонкий шар, а на лицьовій поверхні керамічної плитки з'являється неповторний візерунок з блискучих (полірованих) та матових (шорстких) ділянок.

Декоративні переваги лапатірованої поверхні

Поверхня lappato – це ідеальна поверхня, яка викликає захоплення не тільки в споживачів, але й у самих майстрів дизайну.

Неоднорідність лапатірованої поверхні стримано виблискує та створює відчуття об’єму, тому її зовнішній вигляд більш вишуканий за монотонний блиск полірованої плитки. Тип обробки "lappato" чудово виглядає у приміщеннях з яскравим освітленням, оскільки не виблискує та не засліплює очі, як у випадку з полірованими поверхнями, які потребують грамотної організації освітлення. 

До того ж полірована плитка вимагає спеціального догляду задля підтримання зовнішнього вигляду. Час від часу на поверхні треба наносити спеціальні мастики або віск, щоб поверхні не втратили свого блиску.

Лапатірованій поверхні можна надати будь-який декоративний вигляд – імітації мармуру, деревини, натурального каменя, бетону, металу та навіть текстилю, які з огляду на обробку виглядатимуть дещо зістареними, але невимовно елегантними.

"Lappato" ідеально підходить для класичних та сучасних інтер’єрів. 

Популярність керамограниту "lappato" в якості оздоблення для фасадів зумовлена його технічними властивостями, завдяки яким матеріал витримує будь-які кліматичні умови. Фасади наполовину полірованим оздобленням створюють зорові ілюзії – сонячні промені освітлюють стіни вранці та ввечері, кожного разу унікальним чином лягаючи на поверхні.

Технічні властивості керамічної плитки "lappato"

Основні технічні параметри матеріалу:

- підвищена міцність;

- стійкість до ультрафіолету;

- стійкість до різних температурних режимів;

- вогнестійкість;

- стійкість до механічного впливу;

- нейтральність до побутової хімії. 

Переваги та недоліки залежать від нюансів

Стійкість до різких змін температури пояснюють популярність лапатірованої плитки у географічних зонах з вологим кліматом, перепадом температури - від спеки вдень до прохолоди вночі.

Однак, навіть переваги за певних умов перетворюються на недоліки. Наприклад, підвищена міцність за необхідності різати плитку вимагатиме спеціальних інструментів.

Поліровані ділянки ковзатимуть при потраплянні вологи, тому матеріал з метою уникнення травм не використовують для сходів. 

Лапатірований керамограніт не піддається впливові вогню, що робить матеріал ідеальним оздобленням для зони каміну.

Однак, перевага обертається недоліком, коли йдеться про високу теплопровідність, тому без теплоізоляції стін або системи "тепла підлога" в осінньо-зимовий період приміщення буде охолоджуватись.

Наявність же теплоізоляційного шару та обігріву підлоги лапатірована плитка зможе тривалий час "утримувати" тепло у приміщенні.

Завдяки неоднорідності поверхні презентабельний зовнішній вигляд плитки буде неможливо зіпсувати невеликими пошкодженнями. 

Кожного разу після укладки виникає потреба в очищуванні поверхонь плитки від будівельних сумішей, які в ідеалі потрібно встигнути змити до висихання. Видалити залишки бруду з лапатірованого керамограніту легко за допомогою спеціальних очищувачів, які містять кислоти.

Зауваження: важливо "не займати" під час очищення стики, оброблені затіркою, тому що вони постраждають від агресивних кислот.

Після укладки лапатірованого керамограніту на підлогу варто одразу обробити поверхні відштовхуючими вологу засобами, щоб полегшити догляд за ними. 

В розділі "Плитка" нашого каталогу представлений широкий асортимент лапатірованого керамограніту від провідних європейських брендів. Якщо лапатірована плитка вас зачарувала – огляньте колекції та зробіть свій вибір! Купувати з нами комфортно та вигідно – найкраща ціна в Україні, своєчасна доставка замовлення та можливість повернення товару на протязі 21 дня.