Чорна сантехніка у ванній, купувати чи ні?

 

Чорний колір – елегантний та надійний

Репутація чорного кольору "зіпсована" марновірством та асоціаціями із депресією, зневірою та прагненням відокремитись від усього світу. Однак, в різних народів чорний - це колір води та родючого ґрунту, яким не вистачає тільки сонячного світла. В Африці чорні хмари – ознака дощів, що наближуються, довгоочікувані для сільського господарства на цьому континенті.

В азіатських народів, які в давні часи були кочівниками, слово "чорний" мало цікаве значення - "північ". В темному нічному небі саме на півночі виділяється найяскравіша зірка – полярна, яку подорожні мали за орієнтир вночі. В Азії "чорний" – це все головне та величне.

Переворот у світі моди, пов'язаний із чорним кольором, відбувся у 1926 році, коли знаменита Коко Шанель продемонструвала на подіумі витончене чорне плаття, яке одразу ж перетворилось на модну парадигму, яка не змінюється до наших часів. Чорне плаття – символ витонченості та благородства, не дивлячись на вік та розмір.

Головна особливість чорного полягає у тому, що цей колір – синтез інших кольорів спектру. Мабуть, тому чорний колір завжди домінує та впливає на сприйняття інших кольорів, форм та фактур в інтер’єрі.

Чорний колір в залежності від насиченості відбиває світло максимум на 1,5 %. Можна сказати, що чорний колір – це абсолютне заперечення кольору. Втім, як і його протилежність за спектром – білий колір. 

Вигода від цієї властивості чорного кольору відома з давніх часів – чорна поверхня добре нагрівається. Саме тому темний дах будинку – традиція, оскільки дозволяє накопичувати тепло сонячних променів.

Цікаво: Отримати чорний колір можна шляхом змішування жовтого, блакитного та пурпурного кольорів. Результат поєднання трьох яскравих кольорів – чорна поверхня. Цей факт дивує не менше, аніж твердження, що білі ведмеді – білі тільки для людського ока, а насправді – чорні. Власне кажучи, чорний колір в умовах Заполяр'я був би для них дуже доречним, оскільки притягує сонячне світло.

Чорний колір в інтер’єрі – в чому вигода?

Ох, ця гра світла та кольору, якій присвячено чимало досліджень! Чорний колір ідеально поєднується з іншими кольорами, при цьому яскраві відтінки набувають особливої виразності, а світлі тони ще більше світліють. Можна сказати, що будь-який колір спектру у поєднанні з чорним кольором повертає собі власне обличчя та набуває особливої чистоти та ясність.

Фон чорного кольору дозволяє чітко бачити навіть непримітні деталі, які легко набувають статусу акценту в інтер’єрі. 

Класичний контраст чорного та білого асоціюється із шаховою дошкою, смугастою шкірою зебри або клавішами фортепіано. Якщо поміркувати, ці атрибути неокласичного стиля Арт-Деко, який окрім класичних елементів використовує етнічні традиції екзотичних народів.

У часи зародження неокласики (початок XX ст.) на популярність чорного кольору вплинув… чорно-білий кінематограф. Вдячні глядачі прагнули пофарбувати власний світ у ті самі кольори, а тому чорний та його контрастні поєднання перетворились на символ епохи. 

Чорні меблі та сантехніка в інтер’єрі ванної кімнати

Фаворит у світі моди, невід'ємний елемент неокласики, елегантний чорний колір надає безліч переваг в оформленні інтер’єру ванної кімнати.

Оформлення ванної кімнати у контрастній чорно-білій палітрі – ефектне дизайнерське рішення.

Важливо: На поверхні чорної ванни та раковини залишатимуться вапняні сліди, які на чорному помітніші, аніж на білому. Доведеться приділити особливу увагу очищенню сантехніки, щоб потьоки не псували зовнішній вигляд.

1. Чорні меблі для ванної кімнати.

Чорний колір – головна діюча особа в інтер’єрі. Про це не варто забувати. Навіть якщо чорний колір посідає чільне місце кольорового акценту.

Чорний унітаз, ванна, раковина та змішувач утворюють чудову комбінацію із чорними меблями, однак над оздобленням стін доведеться поламати голову. 

Для ідеальної композиції потрібно… трохи сонячних променів – у прямому та переносному значенні.

Медові відтінки натуральної деревини для напільного покриття – ідеальний партнер для чорних меблів. 

Чорні меблі для ванної ідеально виглядатимуть на фоні стін із керамічною плиткою під білий мармур. Темні прожилки на наполовину прозорій поверхні пов'яжуть чорний та білий колір.

Чорно-білий інтер’єр буде динамічнішим, що не властиво світлому інтер’єру. Білий колір в інтер’єрі можна замінити на будь-який нейтральний світлий відтінок – бежевий, сірий або пастельні відтінки будь-якого кольору. 

Втім, меблі з чорними фасадами можуть бути оточені абсолютно білою сантехнікою.

2. Ванна, унітаз та раковина чорного кольору в інтер’єрі ванної кімнати.

Сьогодні чорна ванна та інша сантехніка все ще сприймаються як оригінальні предмети інтер’єру ванної кімнати – майже як витвір мистецтва.

Однак, як стверджує народна мудрість, "назвався груздем, залізай у корзинку" – чорний унітаз купити не достатньо, оскільки з білою раковиною та ванною він виглядатиме безглуздо. 

Доведеться придбати всю керамічну сантехніку чорного кольору або піти на компроміс. Компанію чорному унітазу та біде може скласти раковина з незвичайного матеріалу – кераміки із розписом, натурального каменя, скла та т. ін.

Якщо чорний унітаз купити для сучасного інтер’єру ванної кімнати у стилі хай-тек або мінімалізм, ідеальним доповненням буде металева фурнітура у сріблястих тонах.

Моделей чорних унітазів, які ідеально впишуться до сучасного інтер’єру, безліч, тому із вибором не повинно виникнути ніяких проблем. 

Якщо в сучасному інтер’єрі ідеально виглядатиме підвісний унітаз чорного кольору, для неокласичного арт-деко чорний унітаз купити не так вже й просто. Краще підібрати глянсову модель унітазу-компакту або унітазу із бачком, який розташовується на висоті.

Для неокласики виробники пропонують комбіновані моделі – білий унітаз із чорною кришкою (Devit Charlestone Dark, Італія) або напільний унітаз із елегантною кришкою під темне дерево (Simas Londra, Італія). Обидві моделі однаково добре поєднуватися із меблевими фасадами, ванною та раковиною – чорними або білими.

До неокласичного набору чорної сантехніки підійде німецька раковина AM.PM Inspire із глянсовою поверхнею. 

3. Чорни змішувач в інтер’єрі ванної кімнати.

Змішувач не повинен бути чорним, якщо вся керамічна сантехніка підібрана у чорному кольорі. Навпаки, змішувач із неіржавіючої сталі або латуні, а також із хромованою поверхнею чудово відтінятиме чорну кераміку в інтер’єрі.

Однак, чорний змішувач купити на додаток до чорної сантехніки – не буде помилкою.

Чорний змішувач прихованого монтажу ефектно виглядає на фоні світлої стіни. У якості доповнення достатньо буде аксесуарів для ванної кімнати у чорному кольорі. 

Підтримає кольорове рішення змішувача екран білої ванни, облицьований чорною плиткою.

Якщо чорний змішувач купити для інтер’єру ванної кімнати, з'являється простір для втілення сміливих дизайнерських ідей. Будь-який додатковий колір – синій, червоний, зелений, жовтий, у поєднанні із чорним набуває особливої чіткості та ясності.

В нашому магазині plitka.kiev.ua представлений цікавий асортимент меблів із чорними фасадами та сантехніки чорного кольору.