Арка у дизайні інтер’єру

 

ЗМІСТ:

1. Арка як елемент ордерної системи та класичного стиля

2. Арки в інтер’єрі – класичний та сучасний дизайн

2.1. Анфілади – декілька арок для зонування приміщення

2.2. Арочні отвори – справжні та декоративні

2.3. Арки + керамічна плитка під камінь

3. Декор арочної форми – решітки для кімнатних рослин, стінні ніші та дзеркала

 

1. Арка як елемент ордерної системи та класичного стиля

Класичні елементи підвищують статус інтер’єру. У розкішних кришталевих люстрах, різних та вигнутих назовні ніжках меблів "кабріоль", старовинних кушетках – козетках, канапе та ін., колонах приховується магія благородства та витонченого смаку.

Арка – декоративна форма античного походження та елемент ордерної системи ("ордо" в пер. з лат. – порядок). Форма, яка викликає асоціації із давньогрецькою архітектурою, насправді запозичена у природи. Морські гроти та входи до печер, утворені природним шляхом у розщілинах скал, вражає уяву природною красою. 

Давньогрецькі зодчі підглянули арочну форму після знайомства із гірським ландшафтом моря, надали їй правильніші геометричні контури та використовували для архітектурних шедеврів, пам'ять про які залишається у віках. У будь-якому випадку, арочна форма збагатила дизайн екстер’єру та зберігає популярність до нашого часу.

Арки стали уособленням давньогрецької архітектури. Дизайн екстер’єру із аркою – класика жанру. Арочні отвори до тепер використовуються у будівництві, навіть якщо арка прямокутна та більше схожа на звід.

Після античного дизайн екстер’єру із арками успадкували романський та готичний стилі. Арочні проходи, дверні та віконні отвори, перегородки між приміщеннями, ніші для відокремлення функціональних зон та ніші для зберігання – форма арки була всюдисущою. 

Існують види арок, кожний з яких відрізняється особливою формою зводу:

- прямокутні;

- напівциркульні;

- сегментальні;

- чотирьохцентрові арки – Тюдор (популярні були під час влади Тюдорів у Англії);

- геометричні, параболічні;

- косі або повзучі;

- трилопатеві;

- підковоподібні;

- готичні або стрілчасті;

- кілеподібні та ін.

Насправді варіантів арочної форми ще більше. 

2. Арки в інтер’єрі – класичний та сучасний дизайн

Арка – це складна геометрична форма, якій притаманна таємнича магія, яку у неї вклали стародавні зодчі. Інтер’єр із аркою виглядає вишукано, навіть якщо форма арки присутня в обрисах дзеркала або решітки для кімнатних рослин.

За допомогою арочного отвору можна розділити приміщення на функціональні зони. Дизайн арочних отворів у якості перегородок або дверних отворів відрізняється різноманітністю, а сама форма дозволяє відділяти лоджії та спальні від вітальні, коридор від кухні, хол від сходів. 

2.1. Анфілади – декілька арок для зонування приміщення

Наприклад, дизайн інтер’єру в італійському стилі передбачає анфілади – приміщення, які відділяються не дверима, а арками. Наступне приміщення проглядається та оформлюється в такому самому дизайнерському стилі.

Анфілада – елемент архітектури Давньої Греції, який виглядає неперевершено навіть у сучасних інтер’єрах. Принципи анфілади застосовуються до сучасного планування інтер’єру та у професійному середовищі називаються анфіладним плануванням.

Анфілада була популярною у XIX сторіччі, а сьогодні спостерігається ще один сплеск популярності цього способу взаємодії приміщень один з одним. 

Навіть приміщення з двох-трьох кімнат із арочною анфіладою виглядає повітряним та більш просторим.

Якщо у квартирі із анфіладним плануванням живе одна сім'я, тоді наскрізні проходи у вигляді арок не викликатимуть жодних негативних емоцій. У анфіладній квартирі або будинку складно буде усамітнитись, тому важливо врахувати інтереси усіх членів сім'ї.

У сучасному інтер’єрі арки мають лаконічне обрамлення. Сучасна модна арка позбавлена від зайвих деталей, якими завжди був славний класичний інтер’єр. Ліпнина, античні карнизи залишились у минулому, тому сьогодні арки мають лише геометричні контури без зайвого декору. 

2.2. Арочні отвори – справжні та декоративні

Дизайн екстер’єру із арками зачаровує, дозволяючи хоча б на мить долучитися до багатовікової історії.

Двері або вікна арочної форми – задоволення не з дешевих, тому дверні та віконні отвори арочної форми найчастіше є декоративними.

Арочна форма фасадів шаф та перегородок, що розділяють приміщення на функціональні зони, сьогодні у моді.

Вбудовані перегородки приймають будь-яку форму та вид оздоблення арочного отвору. 

Повзучі перегородки вдало використовують екзотичні стилі дизайну інтер’єру – "квітковий" стиль модерн, надсучасний стиль hi-tech.

Ідеальний напівциркульний отвір або прямокутний звід, еліпс або трапеція – будь-яка форма надасть будь-якому інтер’єрові класичного шарму.

Особливість арки – об'єднання різнорідних елементів. Дизайн екстер’єру або інтер’єру із арками відрізняється тим, що класична форма об’єднує усі елементи між собою, якими б різнорідними за стилем вони не були.

Щоб виділити арку у формі контуру, спеціалісти рекомендують використовувати фарбу або плитку під цеглу або камінь. 

2.3. Арки + керамічна плитка під камінь

У якості напільного та настінного покриття на додаток до арочної форми ідеально підійде керамічна плитка під камінь.

Дизайн плитки із імітацією натурального каменя відрізняється різноманітністю. У каталозі нашого магазину plitka.kiev.ua представлена керамічна плитка із насиченою та спокійною текстурою, у різних відтінках сірого та бежевого кольору. Окрім того, дизайн сучасних колекцій під камінь збагачується імітаціями різних натуральних порід – мармуру, оніксу, граніту, піщаника та ін.

Не ректифікована плитка із імітацією натурального каменя виглядатиме автентично. Природні поверхні виглядатимуть ідеально та дуже гарними. Нерівні краї плитки посилюють ефект старовини та дозволяють використати потенціал плитки під камінь за максимумом. 

Фактура каменя вдало комбінується із деревом – візуально м'яким та теплим. У якості альтернативи натуральній деревині, у "мокрих" зонах ванної кімнати та кухні використовується керамічна плитка. Як і в холі, де навантаження на напільне покриття та вплив абразивних речовин (піску) скорочують строк служби будь-якого оздоблювального матеріалу, окрім керамічної плитки.

Арочна форма сьогодні є повноправним елементом не тільки класичних інтер’єрів, але й сучасних, оформлених у скандинавському, мінімалізмі та hi-tech. 

3. Декор арочної форми – решітки для кімнатних рослин, стінні ніші та дзеркала

Додати античну форму до інтер’єру можна за допомогою арочних решіток для кімнатних рослин або дзеркал.

Дзеркальна шафа із підсвіченням у формі арки наповнює інтер’єр духом античності у не меншому ступені, аніж дзеркало арочної форми. 

Ніші у формі арки – це зручність та візуальна гармонія. У якості системи зберігання у ванній кімнаті ніша арочної форми може знаходитися збоку від ванни або в узголів’ї та мати декілька відкритих полиць. 

У вітальні або спальні перегородка арочної форми допоможе організувати усамітнений простір на кшталт алькова. 

Шафи та етажерки арочної форми у залежності від матеріалу виготовлення, дизайну фурнітури та ін. чудово виглядають у будь-якому інтер’єру – класичному або сучасному.