Аксесуари для ванної кімнати: на що варто звернути увагу?

Уявити своє життя без ванної кімнати неможливо - вона давно стала не тільки синонімом гігієни і чистоти, але і своєрідною фішкою кожного будинку. Створити неповторну атмосферу і підкреслити краще в дизайні допомагають аксесуари. Без будь з них у ванній не обійтися? Давайте розбиратися.

Історія ванної кімнати

У це складно повірити, але процес обмивання зробили культом ще наші предки. Перші ванни з'явилися в Індії понад 5000 років тому - про це свідчать знахідки археологів. Виглядала ванна в ту пору зовсім інакше, але вже тоді була зроблена з кераміки.

Любителями чистоти були і греки - чашу для купання вони мали майже в кожному будинку. Ванни тих часів були оброблені плиткою, а компанію їм складали умивальники.

Аксесуари для ванної кімнати

А ось в Стародавньому Римі популярністю користувалися так звані терми - громадські купальні, похід в які могли дозволити собі далеко не всі. Все тут було наповнене розкішшю - в обробці використовувалися мармур, дорогоцінні й напівкоштовні метали. Заможні римляни вже в той час мали ванни в своїх будинках.

І, звичайно, куди ж без Стародавнього Єгипту. Про молочних ваннах Клеопатри чули всі - процес очищення вона зуміла перетворити на справжню beauty-процедуру. Більш того, милася виключно під музику - поки цариця ніжилася в воді, музиканти супроводжували їй на інструментах.

Хто б міг подумати, що через сотні років культ обмивання кане в Лету. У Середньовіччі примха мати свою ванну була справою ганебним. Процес очищення вважався язичництвом. Воші, численні інфекційні та шкірні захворювання тому підтвердження. Милися в той час раз в декілька тижнів в дерев'яних чанах, та не по одному, а по кілька людей відразу. Воду відчайдушно економили - міняли її рідко і використовували до тих пір, поки вона не застоювалася. Не дивно, що ніякого задоволення від банних процедур люди отримати в той час не могли.

Пізніше подобою ванни служили металеві корита, які наповнювалися водою з відер або глечиків.

Ванна, якою її знаємо ми, увійшла в побут лише в XX столітті. Поширений в XIX столітті чавун витіснили полімери. Тоді чаші ванн стали виготовляти з пластику і навіть акрилу.

У 60-е ванни з'явилися в кожній європейській квартирі. Громадські лазні, сауни і терми в цей час теж користуються популярністю. У країнах пострадянського простору окремі ванни стали з'являтися в повоєнний час. У той період заново відбудовувався житлофонд, в просторих сталинках вже проектувалися суміщені і роздільні санвузли. Втім, громадські лазні своєї актуальності не втрачали.

Насолодитися красою акрилової ванни радянські люди не могли - чавуну було сповна, і він використовувався повсюдно. Багато з тих ванн дожили до наших днів, настільки якісний і довговічний метал використовувався при виробництві сантехніки. З аксесуарів для ванної кімнати в той час в ходу були лише навісні шафи й полиці. Вмонтована в стіну мильниця, склянка для зубних щіток, гачки - все це було настільки примітивним, що ні про яке зовнішній лиск і мови бути не могло. Все, що могли дозволити собі господині, - купити кошик для білизни. І та виглядала специфічно - переплетені штучні смуги, досить важка вага і не претендують на оригінальність забарвлення.

Як з'явилася перша меблі у ванну кімнату?

З меблями для ванної кімнати теж не все складалося гладко. За часів розквіту Риму, Греції і Єгипту в термах і ванних були лише лавки. Компанію їм могли скласти лише різних розмірів судини, з яких чаші для обмивань наповнювали водою.

Скромного виду пенали і шафки, тумби і підвісні аксесуари для ванної кімнати з'явилися лише в XX столітті. Меблі була типовою, без претензії на оригінальність. Про полотенцесушителях в той час і не чули - їх роль виконували звичайний змійовик та гачок в ванну. Справедливості заради варто сказати, що в хрущовках місця для меблів у ванних і не було. Тут стояла громіздка пральна машина, тази і дошка для прання, тому в ході були лише навісні полки та шафи.

Сучасність: є всі

Аксесуари для ванної кімнати

У нинішній час вид радянських ванних кімнат може увігнати в депресію. Сьогодні аксесуари для ванної кімнати купити можна в будь-якому виконанні - з металу і пластмаси, скла і кераміки. Про дизайн і говорити нічого - він вразить навіть найвимогливіших.

Отже, що ж сьогодні входить в популярний набір для ванної кімнати?

  • Те, без чого ніяк не обійтися - мильниці для ванної кімнати. Вони можуть бути настільними і настінними. Якщо умивальник невеликий, зміцнюйте аксесуар до стіни - так ви заощадите місце і не будете захаращувати сантехніку. Скляні та металеві, пластикові - сьогодні доступні мильниці з різних матеріалів, всіляких форм і забарвлень.
  • Гачок для ванної кімнати - ще один аксесуар зі списку must have. Він незамінний і може використовуватися для халатів і рушників, банних аксесуарів, текстилю. Купити гачки для ванної - значить гарантовано полегшити свій побут.
  • Шафа для ванної кімнати потрібен кожному. Йому уготована роль хранителя всіх необхідних приладів - від текстилю до косметичних засобів.
  • Дзеркало для ванної кімнати - то, без чого ніяк не понесуть красу. Сьогодні воно може бути будь-який, навіть самої дивакуватої форми. Вибираючи оптимальну модель, не забудьте про підсвічування - для ванною її наявність завжди актуально.
  • Створити затишок і підкреслити єдиний стиль допоможуть килимки для ванної кімнати. Для суміщених санвузлів випускають комплекти для унітазу і самої ванни. Забарвлення, матеріал, довжина ворсу, наявність принтів і малюнків - на ринку представлено все, що душа забажає. Декоративна функція килимків не головна. Вони - гарант тепла і безпеки, оскільки перешкоджають ковзанню мокрих ніг по плитці.
  • Стакан для ванної кімнати - ще один обов'язковий атрибут. Найчастіше підбирається в комплекті з мильницею і диспенсером, може гармоніювати і з щіткою для унітаза. Буває одинарним і подвійним, що зручно для великої родини.
  • Незамінна річ - тримачі для ванної кімнати. Для рушників, склянок, туалетного паперу - вони здатні додати стилю і розкоші інтер'єру.
  • Якщо ваш санвузол досить компактний, не обійтися без полки кутовий для ванної кімнати. Вона не тільки допоможе заощадити місце, коли його в обріз, а й зможе розмістити всі необхідні предмети.
  • Меблі для ванної кімнати - то, без чого її і уявити складно. Місткі тумби можна купити окремо або в комплекті з раковиною, вузькі пенали підбираються під шафки і витримують випробування підвищеною вологістю на ура.
  • Ваш вірний помічник - полотенцедержателі для ванної кімнати. Придивіться до мінімалістичним латунним екземплярам - одинарні, подвійні, потрійні, поворотні та стаціонарні вони не раз послужать вам добру службу. Форма також на будь-який смак: кільце, поручень або гачок.

Поради

Аксесуари для ванної кімнати

Уникайте аксесуарів різних кольорів і з різних матеріалів. Дрібниць тут не буває - навіть один список, що випадає із загальної гами предмет може зіпсувати все враження.

Хромована поверхня гачків і власників - універсальний варіант. Чи не іржавіє, не тьмяніє, виглядає дорого і стильно, поєднується з будь-якою обробкою.

Вибираючи дзеркало з рамою, відмовтеся від ДСП. Підвищеної вологості цей матеріал не витримає і швидко втратить свій зовнішній вигляд.

Стильні аксесуари для ванної кімнати - це прекрасно, але не забувайте про практичність. Вибираючи мильницю, зверніть увагу на її форму і розмір. В іншому випадку можете неприємно здивуватися, якщо вона потім не буде вміщати шматок мила, що перевищує за вагою 70 грам.

У невеликих ванних кімнатах достаток аксесуарів ні до чого. Тут якість краще кількості, інакше приміщення буде виглядати безлистим і перевантаженим.

Аксесуари для ванної кімнати

Не знаєте, де купити аксесуари для ванної кімнати? Страждання і муки вибору ні до чого. Запам'ятайте: все для ванної кімнати - інтернет-магазин Plitka.kiev.ua. Колекції для будь-яких стилістичних рішень, стандартного і підвищеного функціоналу, кращі дизайнерські розробки - висновок один: ви повинні це бачити!