Акрилова чи сталева, яку ванну вибрати?

 

Ідеальна ванна – якою вона повинна бути?

Чавунні ванни потроху поступаються місцем новим лідерам – сталевим та акриловим ваннам. Причина демаршу – істотна різниця ваги, можливість вписуватись у подіуми та мати різні форми та розміри.

Якою повинна бути ідеальна ванна? Біла емаль та витончені форми, безумовно, не на останньому місці, однак, мають значення й інші аспекти, які слід врахувати в процесі вибору заповітної новенької ванни. 

1. Гарна ванна -  це невисока теплопровідність, щоб вода не застигала за короткий проміжок часу.

2. Слизька поверхня небезпечна для дітей та людей похилого віку. Тому поверхня ванни не повинна ковзати.

3. Якість покриття ванни визначається міцністю та стійкістю до ушкоджень.

4. Матеріал виготовлення повинен мати властивості, що перешкоджають забрудненням.

5. Надто тонкі стінки ванни будуть вібрувати від ваги людини.

6. Монтаж додаткового обладнання – гідромасажний комплект, форсунки, не повинен бути проблемою.

7. І, нарешті, вага виробу не повинна бути надто великою, щоб не виникало проблем під час транспортування та установки у будь-якому приміщенні. 

Сталеві ванни – основні переваги та недоліки

Як кажуть, сталева ванна сталевій ванні – велика різниця. Чи усі сталеві чаші однакові?

1. Отже, ванна металева визначається за ціною. Дешеві виготовляють шляхом штампування з конструкційної сталі, яка піддається корозії та потребує захисту.

Розігрітий до необхідної температури прес надає листу металу потрібної форми, після чого на поверхню заготовки наноситься емаль. Адгезію металу та емалі забезпечують спеціальний полімер.

Чавун декілька разів вкривається емаллю, в той час як на сталь наносять максимум пару шарів. Емаль не має пор та не накопичує бруд, тут немає місця бактеріям та грибкам. Однак, шар емалі легко порушується від механічних пошкоджень.

Емальована ванна сталева має невисоку ціну, за нею легко доглядати. Недоліком є тільки короткий термін служби емальованого покриття, який, втім, можна збільшити за допомогою спеціальних засобів. 

2. Сталева ванна з нержавіючої сталі коштує дорожче, але безпечна з точки зору екології. Ванни виготовляються методом штамповки без додаткової обробки. Вироби з нержавіючої сталі не бояться ушкоджень, однак, ідеально вимити поверхню такої ванни складніше.

З якого б матеріалу не виготовлялась ванна, важливим нюансом є товщина стінок сталевого виробу. Товстіший лист металу, з якого виготовлена ванна визначає якіснішу ванну. Товщина стінок сталевої ванни повинна бути не менше 3 мм.

Ванн з тонкими стінками можуть деформуватися, а на місці деформації розпадатиметься на шари емаль.

Якісна ванна не може важити менше 20 кг, а поверхня повинна бути ідеально рівною.

Після огляду поверхні, можна постукати по стінці – якщо ви почуєте деренчання, ванну краще не купувати.

Ванна сталева окремо розташована потребуватиме укріплення у вигляді каркасу або подіуму. 

Кутові сталеві ванни сучасні виробники пропонують в широкому асортименті. Сталева кутова ванна може мати різну форму та розмір. Ванна сталева маленька – сьогодні не рідкість.

Переваги сталевої ванни:

ванна з конструкційної сталі за умови належного догляду служитиме 10-15 років, строк служби чаші з нержавіючої сталі – набагато більше;

вага виробу – 20-30 кг, тому транспортування під силу навіть одній людині;

швидкий нагрів поверхні – особливо зручно для купання дітей;

нескладний догляд за виробом.

Недоліки сталевої ванни:

висока тепловіддача – чаша швидко нагрівається та швидко охолоджується;

струмінь води під час наповнення ванни створює сильний шум;

вібрації під впливом ваги;

під забороною знаходяться абразивні речовини – поверхню виробу зі сталі легко пошкодити;

металева ванна обов’язково повинна мати заземлення. 

Як усунути шум та високу тепловіддачу?

Чашу зі зворотного боку вкривають монтажною піною, яка не зменшить шум під час набору води, а заодно й тепловіддачу.

Опора з цегляної кладки під чашею усуне вібрації, які виникають під впливом ваги.

Акрилова ванна – витончений зовнішній вигляд та будь-яка форма

З акриловими ваннами також не все однозначно і просто, як бажається. Під загальною назвою "ванна акрилова" приховуються вироби, виготовлені з різних полімерних сполук, експлуатаційні характеристики яких також відрізняються.

1. Литтєва технологія виробництва акрилу з ПММА. Технологія виготовлення полягає в тому, що рідкий акрил заливається у зазори між пластинами, що визначають форму та товщину стінок. Після застигання та затвердіння заготовки піддаються полімерізації.

Вироби міцні та мають тверду поверхню, дзеркальний блиск якої збережеться на довгі роки в умовах належного догляду. 

2. Акрил, який виробляється шляхом екструзії (видавлювання) з АБС та ПММА.

Готовий виріб з даного виду акрилу дешевше першого варіанту та виробляється за принципом сендвічу. Нижній шар складає АБС-пластик, який вкривається декількома шарами акрилу.

Розплави обох полімерів отримують у спеціальних екструдерах з гранул, а потім видавлюють у два шари. Перевагою ванни є міцна глянсова поверхня з акрилу та стійка до ударів основа з АБС-пластика.

До переваг ванни можна віднести міцність та стійкість до механічного впливу, а також пластичність у процесі надання виробам форми. 

Кутові акрилові ванни, чаші складної форми та великого формату неможливо виготовити за першою технологією – з листа ПММА.

Якісна ванна кутова з акрилу майже напевно виготовлена шляхом екструзії з АБС+ПММА.

Акрилова ванна, маркована абревіатурою АБС у якості матеріалу виготовлення, взагалі не заслуговує уваги, оскільки швидко стане непридатною.

Технологія виготовлення акрилових чаш передбачає виробництво чаш різноманітної форми та розміру, що відкриває великі можливості для дизайну ванних кімнат.

Ще одною перевагою є можливість виконання ще на етапі виготовлення будь-яких отворів для монтажу гідромасажного комплекту. Ванна акрилова кутова з гідромасажним комплектом форсунок, вбудованих у поверхню чаші, - класика жанру. 

Установка акрилової ванни неможлива без металевого каркасу, який фіксує ванну та зазвичай йде у комплекті з чашею. Каркас має ніжку з можливістю регулювання висоти, кутові опори та проміжні точки опору для підвищеної міцності.

Збірний каркас зручніший під час транспортування та монтування і є ознакою якісної акрилової ванни. Цільнозварний варіант не такий зручний та свідчить про акрилову ванну низької якості.

Акрилові ванни з ПММА можуть прослужити 20 років і довше.

Тріщини легко усунути за допомогою рідкого акрилу, який наноситься на ушкоджену поверхню. Після застигання не залишається навіть сліду. Однак, так легко ремонтуються тільки вироби з ПММА, а ремонт ванни з АБС+ПММА залежить від якості виробу та товщини його стінок. 

Чаші, вкриті акрилом товщиною в 2-3 мм служитимуть 3-4 роки. 4 мм акрилу забезпечують строк служби близько 7 років, а 5-6 мм - 10-12.

Переваги акрилових ванн:

- низька тепловіддача - чаші добре утримують тепло, охолоджуючись лише на пів градуса за півгодини;

- порівняно невелика вага -15-20 кг;

- високий рівень поглинання шуму – ванна наповнюється без сторонніх звуків.

Недоліки акрилових ванн:

- для акрилу небезпечні надто високі температури – лити окріп у ванну або упускати з рук гарячий фен небажано;

- агресивна хімія у вигляді лаків для волосся може пошкодити поверхню;

- фактор вразливості до механічних пошкоджень ніхто не відміняв – не варто ризикувати, розраховуючи на легкий ремонт. 

Яку ж ванну вибрати – сталеву чи акрилову?

Безумовно, комфортнішою є акрилова ванна. Однак, акрил капризний і якісна ванна з нержавіючої сталі буде надійнішою.

Якщо у планах установка додаткового обладнання, для якого виникне потреба в отворах у чаші, знов у лідери виходить акрил – метал для цього не призначений.

Можливості бюджету, умови експлуатації, склад сім'ї – діти, люди похилого віку – всі ці фактори впливають на вибір.

В нашому магазині акрилові та сталеві ванни представлені в широкому асортименті – погортайте наш каталог та зробіть власний вибір. Отримати професійну консультацію можна у наших менеджерів по телефону або в режимі онлайн.